Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Študenti, naštartujte si kariéru už počas školy!

Študijnou praxou môžete získať dobrý džob
Študijnou praxou môžete získať dobrý džob

Dá sa zohnať dobre platená práca hneď po skončení vysokej školy? Je to možné! Optimálne však je, keď o lukratívne miesta zabojujete v najúspešnejších spoločnostiach už počas štúdia! Dobrými trikmi sú voľba atraktívnej špecializácie či možnosť praxe v renomovanej firme, napríklad pri tvorbe diplomovej práce. Nadviazanie kontaktu s vysnívanou spoločnosťou znamená polovicu úspechu.

Ak túžite po dobrom zamestnaní a myslíte si, že vás tam neprijmú preto, že budete čerstvým absolventom, môžete sa mýliť. Tieto miesta nezostávajú iba pre vyvolených a taktiež nemusíte byť v zásade na vrchole kariéry. Všetko závisí od vašich schopností naplánovať si kariéru dopredu.

Šanca počas štúdia

Existuje viac možností, ako získať džob, po ktorom túžite. Napríklad absolvovaním seminárov či odborných prednášok si tiež môžete výrazne pomôcť. Podľa slov Pavla Uhrinčaťa z personálnej agentúry HRman sú pozície, kde uvítajú teoretické základy v danej oblasti. Získate prehľad a dozviete sa informácie, ktoré v budúcnosti určite využijete. „Výhodou je, pokiaľ mladý človek získa prax ešte počas štúdia v oblasti, ktorá ho zaujíma,“ radí Uhrinčať. Sledujte internetové stránky konkrétnych firiem, ktoré vás zaujímajú. Nebojte sa osloviť ich so žiadosťou o prácu. Vhodným riešením je spolupráca na diplomovej práci či iných študijných materiáloch, ktoré súvisia s činnosťou, ktorú spoločnosť vykonáva.

Zahraničie pomôže

Ak máte záujem o prácu vo firme, v ktorej je potrebná komunikácia v cudzom jazyku, môžete zabodovať školením v zahraničí. Navyše, keď absolvujete odborný kurz v zahraničí, pridá vám to na kredite. Okrem osobnostných predpokladov ich zaujímajú aj aktivity, ktorým ste sa venovali popri škole. Znalosťou odborných termínov v cudzom jazyku sa môžete posunúť medzi nádejných kandidátov.

Ujasnite si priority

Ešte predtým, ako začnete bojovať o miesto, ujasnite si, čo od práce očakávate. Nie je totiž pravidlom, že vám firemná kultúra spoločnosti bude vyhovovať. Niektoré firmy majú zvučné mená, ale to neznamená, že sa vám to automaticky musí premietnuť aj na výplatnej páske. Pracovná náplň, dobré finančné ohodnotenie a podmienky by mali byť pri hľadaní práce najdôležitejšími prioritami.

Čo na pohovore sledujú

1. Ochota pracovať, vaša zanietenosť a nadšenie pre prácu.
2. Osobnostná zrelosť, kam patrí samostatnosť, asertivita prejavu, vhodné argumenty.
3. Aj vizáž je dôležitou súčasťou toho, ako vás ľudia vnímajú. Oblečte sa elegantne nie výstredne.
4. Prehnaná výrečnosť môže byť niekedy na škodu. Preto sa držte len toho, na čo sa vás pýtajú.
5. Odpovede na otázky si premyslite a hovorte jasne, stručne a k veci.
6. Na pohovore seďte rovno a nič v rukách nežmoľte. Neverbálne gestá o vás môžu prezradiť veľa a nepôsobí to dôveryhodne.
7. Ak vás je na pohovore viac, buďte si istí, že pozorujú, ako sa v skupine dokážete presadiť.
8. Nikomu neskáčte do reči a nesnažte sa ihneď zaujať. Dôležité je vystihnúť správnu chvíľu.

Tri rady, ako získať prácu

1. Špecializácia
Šancu uspieť máte aj vtedy, keď si už v škole vyberiete správne zameranie. Ak by ste napríklad chceli pracovať ako man ažér strat égie rozvoja a v škole sa vám takáto alebo podobne zameraná špecializácia ponúka, využite to. Získate podrobné informácie a prehľad o danej pozícii.

2. Stáž
Pokiaľ si vyberiete firmu, ktorá nerada zamestnáva brigádnikov, dohodnite si prax. Nebudete za ňu síce dostávať peniaze, no pokojne sa môže stať, že zmenia názor. Najčastejšie sa tak stáva, keď vás spoznajú a zistia, že si svoju prácu vykonávate výborne a navyše „zapadnete“ do kolektívu.

3. Diplomovka
Ak máte šancu na spoluprácu už počas štúdia, využite ju. Spoločnosti sa obyčajne potešia záujmu o spoluprácu na diplomovej alebo ročníkovej práci. Počas toho môžete získať množstvo dôležitých kontaktov. Na takýchto projektoch napríklad o stratégiách rozvoja vám môžu pomáhať aj manažéri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu