Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Španielsko možno požiada eurozónu "len" o 40 miliárd pre banky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielske banky budú v prípade najhoršieho scenára vývoja ekonomiky potrebovať dodatočný kapitál do 59,3 miliardy eur, no Španielsko možno požiada eurozónu len o 40 miliárd eur. Povedal to predstaviteľ španielskeho ministerstva hospodárstva Fernando Jimenez Latorre.

Dôvodom je fakt, že banky sa podľa všetkého pokúsia získať časť potrebných financií vlastnými silami a navyše, objem potrebného kapitálu sa môže znížiť na 53,7 miliardy eur, ak sa do úvahy vezmú aj v súčasnosti prebiehajúce fúzie v bankovom sektore. To je výsledok auditu 14 španielskych bánk, ktoré tvoria viac než 90 % bankového systému krajiny, zo strany poradenskej spoločnosti Oliver Wyman. Ten v piatok zverejnila Národná banka Španielska.
      
Najviac dodatočných financií v prípade nepriaznivého vývoja ekonomiky budú potrebovať banka Bankia (24,7 mld. eur), ďalej CatalunyaCaixa (10,8 mld. eur) a NovaGalicia Banco (7,2 mld. eur). Kapitál potrebujú ešte Banco de Valencia (3,5 mld. eur), Banco Popular (3,2 mld. eur), BMN (2,2 mld. eur) a Ibercaja-Caja3-Liberbank (2,1 mld. eur).
      
Eurozóna pritom v lete schválila úverový balík pre španielsky sektor v hodnote až 100 miliárd eur. Všetky finančné potreby bánk sa budú čerpať z tohto balíka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu