Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Štátna pomoc nemôže byť výkupným pre firmy, tvrdí Sulík

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Aj dobre nasmerovaná štátna pomoc deformuje podnikateľské prostredie, investičné rozhodnutia a vytvára nerovnaké podmienky na trhu práce pre podnikateľské subjekty. Tvrdí to predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

Strana odmieta dilemu, ktorú pred občanov stavia predseda vlády Robert Fico, že udržať zamestnanosť vo fabrikách môže len za cenu dotácií a daňových úľav. Sulík upozorňuje, že na vyrovnanie sa s poklesom objednávok slúži model flexikonta.

"Štátna pomoc sa za žiadnych okolností nemôže stať výkupným, ktoré vláda vyplatí firmám, čo hrozia prepúšťaním. Rovnako nemôžu byť jej adresátmi podniky, o ktorých reálnych podnikateľských plánoch existujú pochybnosti," uviedol Sulík. Dodáva, že v situácií, keď vláda zaťažuje domácnosti aj firmy vyššími daňami, odvodmi a poplatkami, je nutné, aby každé euro pomoci prešlo testom ekonomických sociálnych a aj morálnych kritérií. Týmto kritériám podľa SaS nevyhovela pomoc pre spoločnosť Mondi SCP a.s.

Opozičná strana SaS vyzvala súčasnú vládu, aby pomoc poskytovala len vo výnimočných prípadoch, a to len pokým nezamestnanosť na Slovensku nebude nižšia, ako je priemer Európskej únie (EÚ). Zároveň žiada, aby štátnu pomoc dostali len spoločnosti, ktoré sa zaviažu umiestniť investíciu do jedného z piatich okresov s najväčšou nezamestnanosťou. Vláda by sa mala podľa SaS viac zaoberať zlepšovaním podnikateľského prostredia a vymožiteľnosti práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu