Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Požičajte si peniaze na byt od štátu

Chcete si kúpiť byt a v banke vám nechcú požičať? Ak máte menší mesačný príjem o pomoc môžete požiadať aj štát.

Úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania je určený predovšetkým sociálne slabším a jeho úroky a lehota splácania sú veľmi výhodné. Kto má nárok na úver alebo nenávratný príspevok a aké podmienky musíte splniť?

Fond rozvoja bývania poskytuje dva druhy podpory. Ak si vezmete úver, počítajte s tým, že ho budete splácať buď 20, alebo 30 rokov. Všetko závisí od toho, na čo chcete peniaze použiť. Výhody v splácaní použité na výstavbu bytu v bytovom dome majú odchovanci detských domovov, ktoré je predĺžené na 30 rokov, oproti iným žiadateľom, ktorí budú splácať úver 20 rokov. Druhým typom podpory je nenávratný príspevok. Ten sa poskytuje ako pomoc ťažko zdravotne postihnutým predovšetkým na úpravu interiérových a exteriérových bezbariérových prístupov. Výška príspevku sa pohybuje od 70- -tisíc do 140-tisíc korún vyššie.

Podmienky schválenia žiadosti


Žiadateľom o úver môže byť fyzická i právnická osoba. V oboch prípadoch platí, že musí mať minimálne 18 rokov a trvalý pobyt alebo sídlo firmy na Slovensku. Jednou z najdôležitejších podmienok je, aby váš mesačný príjem nepresiahol 3,5 násobok životného minima v rodine, pričom sa táto suma počíta z predchádzajúceho kalendárneho roku. Okrem tohto je potrebné preukázať, že po odpočítaní splátky vám zostane 1,3 násobok životného minima. Ďalšou podmienkou je, že by ste mali byť vlastníkom 20 % finančných prostriedkov z rozpočtu plánovanej stavby. Tie nemusia mať bezpodmienečne podobu peňazí, ale môže to byť napríklad aj materiál na výstavbu. Samotná zastavaná plocha má však isté obmedzenia. Ak ste sa rozhodli pre byt v bytovom dome, nesmie presahovať 80 m2 a pri rodinnom dome nemôžete zastavať viac ako 160 m2 plus garáž.

Postup pri žiadosti


Žiadosti môžete posielať celoročne. Ak chcete, aby vám boli peniaze čo najskôr vyplatené, mali by ste sa poponáhľať. Žiadosti sa podávajú na mestskom úrade v sídle okresu, kde sa nehnuteľnosť nachádza, alebo kde ju plánujete postaviť.

Z príslušných úradov sa žiadosť posiela na posúdenie a schválenie priamo do Štátneho fondu rozvoja bývania. Ten vedie evidenciu žiadostí v poradí podľa dátumu ich doručenia a podľa jednotlivých účelov. O poskytnutí podpory má fond rozhodnúť do deväťdesiatich dní odo dňa doručenia žiadosti obcou. Opätovne zaslať žiadosť o úver musíte iba v tom prípade, ak sú z fondu už peniaze prečerpané, pretože požadované doklady musia byť aktualizované.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu