Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Daňové úniky oberajú európske rozpočty o bilión eur ročne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/MNÍCHOV - K zmierneniu dlhovej krízy by mala v eurozóne prispieť aj celoeurópska ofenzíva proti daňovým únikom. Komisár EÚ pre dane a clá Algirdas Semeta pre najnovšie vydanie spravodajského týždenníka Focus uviedol, že Európska komisia (EK) je pripravená poskytnúť technickú pomoc každej krajine, ktorá si chce optimalizovať výber daní. Dodal, že by to mohol byť významný príspevok k riešeniu dlhovej krízy bloku.

Podľa štúdií má tieňová ekonomika na celkovom hrubom domácom produkte (HDP) Európy asi 20-% podiel. To znamená, že štátne rozpočty prichádzajú ročne na daniach asi o jeden bilión eur. "Tu je potenciál dodatočných štátnych príjmov," povedal komisár.
     
Semeta ešte do konca roka predloží akčný plán, ktorý bude obsahovať 25 opatrení na zlepšenie situácie. Chceme dobre situovaným občanom jednotlivých štátov sťažiť doma daňové úniky tak, aby nezdanené peniaze nemohli vyvážať do iných krajín únie. V Európe sa pracuje na jednotnom čísle daňového poplatníka. Komisár povedal, že si od neho sľubuje veľký pokrok v boji proti daňovým únikom a daňovým podvodom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu