Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Závislosť na automobilkách bude potrebné znižovať

Jozef Makúch
Jozef Makúch

BRATISLAVA - Závislosť slovenského hospodárstva na automobilovom priemysle by bolo vhodné z dlhodobého hľadiska postupne znižovať. Tvrdí to guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch. Z krátkodobého a strednodobého hľadiska podľa neho z veľkého vplyvu automobilového priemyslu pre slovenské hospodárstvo výraznejšie riziká nehrozia.

"Z dlhodobého hľadiska je ale potrebné uvažovať aj o tom, aby asymetrickosť ekonomiky Slovenska, ktorá je spôsobená práve tým veľmi veľkým vplyvom automobilového priemyslu bola odstránená," konštatoval na utorňajšej tlačovej konferencii.

Ako túto nerovnováhu v slovenskom hospodárstve postupne odstraňovať, už podľa Makúcha nie je otázkou na centrálnu banku. O tom, aké strategické opatrenia sa príjmu na to, aby sa napríklad rozvinuli malé a stredné podniky, či aká bude stratégia pri lákaní iných investorov, musí rozhodovať vláda. "Na jednej strane času je dosť, na druhej strane treba sa týmto veciam venovať, pretože riešenia, ktoré bude potrebné prijať, si môžu vyžiadať dlhší čas," povedal guvernér centrálnej banky.

Silný vplyv automobilového priemyslu na celé slovenské hospodárstvo sa potvrdzuje aj v aktuálnom období. Rozbehnuté nové projekty v automobilkách totiž držia v tomto roku celú slovenskú ekonomiku v čiernych číslach. Bez prispenia výroby automobilov by pritom aj podľa prepočtov centrálnej banky priemyselná produkcia na Slovensku v polovici tohto roka stagnovala.

Už v budúcom roku však vďaka bázickému efektu s podobným rastom počítať nemožno a aj to je jedným z faktorov, prečo dynamika slovenského hospodárstva podľa centrálnej banky, ale aj rezortu financií, v budúcom roku spomalí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu