Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Euro prináša Slovensku nesporné výhody, hlásiť sa k nemu je dôležité

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločná európska mena euro prináša pre Slovensko nesporné výhody. "V tejto krajine je 85 % hrubého domáceho produktu pôvodom z exportu, práve preto je jasné, aké výhody pre ňu prináša spoločná mena," zdôraznil dnes pred zástupcami občanov v NRSR predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz.

Európania sa tak musia v súčasnom období viac ako predtým naučiť žiť a konať spolu. "Hlásenie sa k spoločnej mene je dôležité. Európa je osudovo prepojenou a solidárnou spoločnosťou," upozornil s tým, že iný prístup či priamo vystúpenie člena z eurozóny by malo fatálne dôsledky. Príkladom je napríklad neochota investorov vstupovať na trh s neistou existenciou meny.

Zároveň prejavil veľkú vďaku za slovenskú solidaritu. Tú ocenil najmä z dôvodu, že Slováci pomáhajú ľuďom v iných krajinách únie aj napriek svojim nižším dôchodkom či platom. "Vy ste solidárni s Európou a Európa je solidárna s vami," podotkol Schulz. Prisľúbil tak pomoc Slovákom a snahu bojovať za garanciu eurofondových prostriedkov, podporiť vstup investorov a pomoc pri zamestnávaní mladých ľudí.

Šéf europarlamentu upriamil pozornosť poslancov aj na ďalšie výhody spoločného európskeho zoskupenia. "Európska integrácia nám poskytla najdlhšie obdobie mieru a blahobytu na našom kontinente. V tejto krajine je veľmi veľa občanov, ktorí zažili komunistické Československo, potom sa stali slobodnými občanmi, oduševnene bojovali za slobodou a nakoniec rozdelili ČSR," uviedol.

Dodal, že suverénne Slovensko sa neskôr stalo členom Európskej únie a eurozóny, čo si vyžadovalo aj transfer len nedávno získanej suverenity. "Mám tak pochopenie pre Slovensko aj iné krajiny, ktoré majú pocit, že sú v súčasnosti pod tlakom," uviedol a pripomenul úlohu politikov v tomto procese, ktorí by sa mali vcítiť do kože občanov, počúvať ich obavy a neodbiť ich iba s označím za euroskeptikov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu