Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Švajčiarsko zvýši daň pre bohatých cudzincov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ZÜRICH - Švajčiarsko si uchová nízku daň pre bohatých cudzincov, no tá bude o niečo vyššia. Rozhodol o tom tento týždeň švajčiarsky parlament, ktorý tak odolal tlaku opozičných strán na úplne zrušenie tohto systému.

Dolná komora švajčiarskeho parlamentu v stredu (12.9.) zamietla návrh Sociálnodemokratickej strany na úplné zrušenie výhodnej nízkej dane pre bohatých cudzincov, ktorí vo Švajčiarsku žijú, no nepracujú. Na druhej strane však schválila vládny návrh na jej zvýšenie, a to zo súčasného 5-násobku nájomnej hodnoty ich nehnuteľnosti na 7-násobok. Návrh zákona musí ešte schváliť horná komora parlamentu a v prípade, že sa tak stane, mal by začať platiť o päť rokov.
      
Vďaka výhodným daniam žije vo Švajčiarsku zhruba 5000 veľmi bohatých cudzincov. Medzi nich patria automobiloví pretekári Lewis Hamilton a Michael Schumacher, speváci Phil Collins a Tina Turner, či zakladateľ švédskej nábytkárskej spoločnosti IKEA Ingvar Kamprad.
      
V krajine však v poslednom období rastie nespokojnosť s takýmto systémom. "Obyvatelia už majú dosť tohto špeciálneho zaobchádzania s bohatými cudzincami," povedala poslankyňa Sociálnodemokratickej strany Susanne Leuteneggerová Oberholzerová, ktorej strana žiadala úplne zrušenie systému. Aj Strana zelených kritizuje výhodnú daň, ktorá sa na Švajčiarov nevzťahuje. Hovorca Strany zelených uviedol, že sú "šokovaní takýmito privilégiami pre zahraničných boháčov". Zástupcovia opozície pre agentúru AFP uviedli, že sa budú snažiť vyhlásiť na túto tému celonárodné referendum.
      
Opozičné strany poukazujú aj na to, že nespokojnosť so švajčiarskym modelom rastie aj v zahraničí, najmä v susednom Francúzsku, keďže mnohí cudzinci, ktorí režim využívajú, pochádzajú práve z tejto krajiny. Ich počet sa pravdepodobne ešte zvýši v reakcii na plány nového prezidenta Francoisa Hollanda zaviesť pre najbohatších 75-% daň.
      
Na to, ako výhodná je daň pre bohatých cudzincov, poukázala švajčiarska realitná spoločnosť Sovalco. Podľa jej výpočtov napríklad francúzsky pár s majetkom 16 miliónov eur a príjmami 750.000 eur ročne zaplatí vo Francúzsku na daniach okolo 500.000 eur, no v prípade presťahovania sa do Švajčiarska môžu tieto náklady znížiť pod 40.000 eur.
      
Švajčiarsko na tomto systéme zarobilo v roku 2010 takmer 700 miliónov CHF (577,08 milióna eur). Jeho uchovanie si želajú práve frankofónne oblasti, kde je počet bohatých cudzincov vyšší, než v iných kantónoch. Podľa údajov vlády je od tohto daňového systému závislých zhruba 22.000 pracovných miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu