Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Grécko nemôže čakať novú pomoc, tvrdí Schäuble

Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble

BERLÍN - Pomoc pre Grécko má svoje hranice a krajina zmietaná dlhovou krízou nemôže očakávať, že medzinárodní veritelia jej schvália nový program. Vyhlásil to v sobotu nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

"Nie je zodpovedné hádzať peniaze do bezodnej jamy... nemôžme zase vytvoriť ďalší nový program," povedal minister počas vládneho dňa otvorených dverí v Berlíne. Grécka ekonomika sa už piaty rok nachádza v recesii a v krajine rastie aj spoločenské a politické napätie. Grécky premiér Antónis Samarás chce preto zmierniť dopad rozpočtových škrtov a od medzinárodných veriteľov žiada dlhší čas na splnenie úsporných opatrení. Schäuble tiež odmietol myšlienku, aby ECB priamo financovala dlhy členských štátov eurozóny.

"Ak s tým začneme, nezastavíme to. Je to, ako keby ste sa pokúšali vyriešiť svoje problémy s pomocou drog," zdôraznil minister financií. ECB tento mesiac naznačila, že sa vráti k nákupom vládnych dlhopisov Španielska a Talianska s cieľom znížiť náklady na obsluhu verejných dlhov, ktoré sa v prípade týchto dvoch krajín pohybujú na hranici udržateľnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu