Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Počet slovenských firiem v daňových rajoch sa zvýšil na 3208

Seychely
Seychely (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Záujem slovenských podnikateľov o daňové raje stále rastie. Počet domácich firiem, ktorých vlastníci majú sídlo v daňovom raji, sa počas 1. polroka 2012 zvýšil o 213 na 3208.

Oproti koncu minulého roka tak ide o 7,1-% nárast. "Za celý minulý rok sa pritom do daňového raja presídlilo celkovo 250 slovenských spoločností," informovala dnes Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Z daňového raja je v súčasnosti kontrolovaných 1,62 % zo 191.000 firiem registrovaných na Slovensku. K najatraktívnejším krajinám patrí Holandsko, Cyprus a Luxembursko. Najväčší relatívny prírastok však v 1. polroku zaznamenali Seychely, kde sa počet slovenských vlastníkov firiem medziročne zvýšil o 111 %.

"Pokiaľ by slovenskí podnikatelia zachovali tempo zapojovania svojich firiem do medzinárodných holdingov po celý zvyšok tohto roka, išlo by o najväčší odlev za posledné tri roky," uviedla analytička agentúry ČEKIA Petra Štěpánová. Podľa nej zvyšuje záujem slovenských podnikateľov o daňové raje súčasná politická a ekonomická situácia v krajine. Počas minulého roka sa atraktivita daňových rajov zvyšovala najmä pre globálnu dlhovú krízu, neistú politickú situáciu, meniacu sa legislatívu či zlú vymáhateľnosť práva na Slovensku.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu