Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezávislosť maďarskej centrálnej banky je podľa ECB ohrozená

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Európska centrálna banka (ECB) v utorok kritizovala novú daň z finančných transakcií v Maďarsku s tým, že narúša nezávislosť centrálnej banky v krajine.

Je to signál, že Budapešť má pred sebou ďalšiu prekážku v snahe uspieť v rokovaniach s medzinárodnými veriteľmi o finančnom úvere. "Nová daň z finančných transakcií poškodzuje funkčnú a inštitucionálnu nezávislosť maďarskej centrálnej banky,“ uvádza sa v stanovisku ECB.

Kritika prichádza iba deň po tom, čo sa banka rozhodla, že nebude meniť svoje úrokové sadzby. Maďarská centrálna banka na utorkovom zasadaní rozhodla o ponechaní svojej základnej úrokovej sadzby na úrovni 7 percent. Hlavná sadzba sa tak nemení už siedmy mesiac v rade. Krok banky bol v súlade s očakávaniami väčšiny analytikov, hoci malá časť ekonómov oslovených v minulotýždňovom prieskume agentúry Reuters prognózovala zníženie sadzby o 25 bázických bodov. K úvahám o znížení sadzieb prispel minulý týždeň začiatok rokovaní o úverovom programe od Medzinárodného menového fondu a Európskej únie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu