Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hospodárstvo rastie rýchlo, zvyšuje sa aj zamestnanosť

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika rástla v treťom štvrťroku rekordným, takmer desaťpercentným tempom. Krajina sa tak zaradila medzi svetových ekonomických tigrov ako sú Čína a pobaltské štáty.

Robustný rast hrubého domáceho produktu (HDP) sa podľa analytikov prejaví v raste životnej úrovne obyvateľstva a rýchlejšom dobiehaní vyspelých štátov Európskej únie.

HDP Slovenska v treťom štvrťroku podľa štatistického úradu zrýchlil medziročný rast na 9,8 percenta z 6,7 percenta v druhom kvartáli. Číslo prekvapilo analytikov, ktorí predpokladali zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 6,8 percenta. Ekonomiku potiahol hlavne priemysel a vývoz ako aj tvorba zásob, uviedli štatistici.

"Údaje jednoznačne potvrdili vedúcu pozíciu Slovenska v stredoeurópskom regióne ako lídra s dynamicky rastúcou ekonomikou, ktorej rast by sa dal porovnať s rýchle expandujúcimi ekonomikami Číny a baltických krajín," zhodnotil analytik VÚB Martin Lenko.

Ekonomika svojou dynamikou predstihla aj Litvu, jedného z pobaltských tigrov, doplnil ekonóm českej spoločnosti Patria Finance David Marek. Tempo ekonomického rastu je doteraz najlepší známy výsledok za tretí štvrťrok v celej Európe. Možno však bude prekonaný Lotyšskom či Estónskom, dodal.

Na rekordný rast ekonomiky reagovala slovenská koruna posilnením na nové historické maximum. Popoludní sa kurz dostal na 35,69 SKK/EUR; doteraz najsilnejšiu úroveň z utorka tak prekonala o päť halierov.

Výsledky HDP podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Šramka prekonali očakávania centrálnej banky. NBS však ekonomický rast považuje za zdravý. "Podľa predbežných analýz to vyzerá tak, že bude udržateľný aj na budúci rok," povedal Šramko.

Slovensko ťaží z hospodárskej politiky minulej vlády Mikuláš Dzurindu, povedal analytik Viedenského inštitútu pre medzinárodné hospodárske porovnávania Zdeněk Lukáš. "Toho si je súčasná vláda Roberta Fica vedomá a doteraz to nekazí," podotkol.

Rast ekonomiky vytvára nové pracovné miesta a občania ho pocítia aj vo svojich peňaženkách, zhodli sa analytici. Zamestnanosť podľa štatistikov vzrástla v treťom štvrťroku o 2,5 percenta na 2,15 milióna ľudí. "Silný rast znamená výrazný posun v životnej úrovni a dobiehaní vyspelých krajín EÚ," povedal ekonóm Slovenskej akadémie vied Pavol Kárász. Dobiehanie však potrvá 20 až 30 rokov, doplnila analytička ČSOB Silvia Čechovičová.

Výkon ekonomiky podľa ekonómov potiahnu hlavne dokončené projekty zahraničných investorov hlavne v automobilovom sektore. Automobilka PSA tento rok spustila sériovú výrobu vo svojom závode v Trnave, kórejská KIA Motors tak plánuje urobiť vo fabrike pri Žiline do konca roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu