Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tovar v obchodoch je často nekvalitný

Mnohé tovary sú vraj stále nekvalitné,obchody chcú hlavne zarobiť
Mnohé tovary sú vraj stále nekvalitné,obchody chcú hlavne zarobiť

BRATISLAVA - Množstvo výrobkov a služieb, ktoré ponúkajú obchodníci na slovenskom trhu, má naďalej rezervy v kvalite. V obchodnej sieti pretrvávajú nedostatky pri predaji potravín, postupne však ich počet klesá.

Spotrebitelia stále nepoznajú dostatočne svoje práva a predajcovia chcú na nich často zarobiť. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov kontrolných orgánov a spotrebiteľských združení, ktoré poskytli ČTK.

"V posledných rokoch sa výrazne rozšírila ponuka tovarov a otvoril sa trh, čím vzrástol aj počet problémov s kvalitou," povedal výkonný riaditeľ Združenia slovenských spotrebiteľov (ZSS) Miroslav Tulák.

Najväčšie nedostatky pri potravinách sa podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozefa Bíreša vyskytujú v obchodnej sieti. "Najviac sa týkajú dodržania doby spotreby, zavádzania spotrebiteľov pri informáciách o pôvode výrobku alebo jeho zložení," poznamenal. Situácia v maloobchode sa podľa neho postupne stabilizuje, o čom svedčí aj nižší počet nedostatkov, ktoré tento rok v porovnaní s vlaňajškom zistili kontrolóri.

"Skoro pri každom tovare nájdeme nejaké nedostatky, tie sa však nedajú zovšeobecniť," povedala hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Danuša Krkošová. Inšpektori sa často zameriavajú napríklad na kontrolu hračiek pre deti, ktoré sú rizikovou skupinou spotrebiteľov. Zatiaľ čo v roku 2000 pre nevyhovujúcu kvalitu na slovenskom trhu pozastavili predaj tovaru v hodnote 36,5 milióna korún, vlani stiahli z trhu výrobky v hodnote 5,2 milióna Sk.

Obchodníci sa podľa SOI postupne zlepšujú v poctivosti predaja a menej predražujú ponúkané tovary. Na každej stovke, ktorú spotrebitelia v roku 2005 utratili za nákup, ich predajcovia podľa zistení SOI poškodili o 80 halierov v porovnaní so 7,70 Sk v roku 2000. Predražených pritom bolo vlani menej ako šesť percent kontrolných nákupov, kým pred šiestimi rokmi takto dopadol zhruba takmer každý druhý.

Podľa Bíreša sa po vstupe do EÚ zlepšila kvalita spracovania potravín. "Tam je najmenej nedostatkov," tvrdí. Výrobcovia totiž podľa neho museli už v predvstupovom období spĺňať prísne kritériá únie. V obchode sa situácia naopak dosť zhoršila, k čomu prispel napríklad voľný pohyb tovaru, poznamenal.

Nedostatky v kvalite sa podľa Tuláka vyskytujú prakticky pri všetkých výrobkoch a službách. "Veľký problém je podomový predaj, pri ktorom ľudia podpíšu hocijaké zmluvy," zdôraznil. Kontroly pri predaji na trhu sú podľa neho nedostatočné a právomoci kontrolných orgánov nízke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu