Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčšie uplatnenie majú gymnazisti v Bratislavskom kraji

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najväčšiu šancu nájsť si po skončení školy zamestnanie a neskončiť v evidencii úradu práce majú absolventi gymnázií v Bratislavskom kraji. Vyplýva to z analýzy Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR).

V analýze ústredie sledovalo, koľko absolventov gymnázií, stredných odborných škôl, konzervatórií a špeciálnych stredných škôl, ktorí skončili štúdium v školskom roku 2009/2010 a 2010/2011, prišlo do evidencie úradov práce. Z hľadiska jednotlivých odborov na gymnáziách najvyššiu úspešnosť v rámci Slovenska dosiahli odbory so zameraním na cudzie jazyky, ako aj odbory orientujúce sa na matematiku, informatiku a programovanie.

Úspešnosť pritom v analýze podľa hovorkyne ÚPSVAR Andrey Hajdúchovej neznamená len umiestnenie na trhu práce. V prípade absolventov gymnázií je predpoklad, že pokračujú v štúdiu na vysokých školách a do evidencie sa môžu dostať po ich skončení. Ich vysokoškolské štúdium pritom stojí štát ďalšie financie. Podľa posledných štatistík bolo k 29. februáru tohto roka v evidencií úradov práce 29 587 absolventov škôl denného štúdia, najviac bolo absolventov stredných odborných škôl (10 331), potom absolventov učilíšť s maturitou (7 824), učňovských škôl (5 596), následne absolventov vysokých škôl (3 377) a gymnázií (2 459).

Stredné odborné školy (SOŠ) dosiahli v školskom roku 2009/2010 úspešnosť uplatnenia absolventov na úrovni 81 %. V školskom roku 2010/11 bola ich úspešnosť ešte nižšia, a to 71,5 %. Najlepšia situácia bola opäť v Bratislavskom kraji, kde úspešnosť stredných odborných škôl v školskom roku 2009/10 bola 91,44 %, čo je o 10,43 percentuálneho bodu viac ako celoslovenský priemer. Naopak, najhoršia situácia je v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji, kde úspešnosť je pod hranicou slovenského priemeru. Z hľadiska odborov najlepšie dopadli najmä strojárske odbory (strojárstvo, spracovanie kovov, strojný mechanik, a pod.), ale aj zdravotnícke odbory či elektrotechnika.

Viac ako polovica absolventov SOŠ neprišla do evidencie hneď po skončení školy. Z celkového počtu absolventov SOŠ v školskom roku 2009/2010, ktorí boli k 30. septembru 2011 v evidencii úradov práce je 58,59 % takých, ktorí do evidencie prišli až s istým časovým odstupom. Časť z nich prišla do evidencie po neúspešnom štúdiu na vysokej škole, druhú skupinu tvoria osoby, ktoré po ukončení štúdia našli uplatnenie na trhu práce, pričom priemerné obdobie trvania pracovného pomeru bola 68 kalendárnych dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu