Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zamestnanie striedajú najmä ľudia do 44 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zamestnanie striedajú najmä ľudia do 44 rokov. Vyplýva to z údajov portálu Profesia.sk.

 "Za ďalších takmer dvadsať rokov produktívneho veku už ľudia hľadajú novú prácu len raz," uviedla riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová. Mladí ľudia vo veku od 17 do 24 rokov majú za sebou v priemere 1,4 zamestnania. Po pribudnutí desiatich rokov na pracovnom trhu majú ľudia odpracované v priemere 2,7 zamestnaní. Vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov uvádzajú uchádzači o prácu, že pracovali v 3,1 zamestnaniach.

Najviac pracovných skúseností majú podľa informácií o predchádzajúcich zamestnaniach ľudia, ktorí sa uchádzajú o prácu top manažérov. Vo svojich životopisoch uvádzajú, že už pracovali v 3,8 predchádzajúcich zamestnaniach. "Pri top manažérskych pozíciách, kam patria pozície ako finančný riaditeľ, výrobný a výkonný riaditeľ je dôvodom vyššieho počtu odpracovaných zamestnaní aj vyšší priemerný vek, kedy sa o túto pozíciu ľudia uchádzajú, aby mali potrebné skúsenosti," povedala Molnárová. Najmenej vystriedaných zamestnaní majú pomocní zamestnanci, v priemere s 2,7 predchádzajúcimi skúsenosťami.

Stabilnejší vo svojich zamestnaniach sú podľa analýzy ľudia s nižším vzdelaním. Človek, ktorý ukončil základné vzdelanie, uvádza, že pracoval v 1,6 zamestnaniach. Človek s vysokoškolským vzdelaním má pracovné skúsenosti už z 2,6 zamestnaní. Najstabilnejším povolaním na Slovensku je podľa analýzy pozícia rušňovodič. V priemere odpracuje na pozícii 14,2 roku. Viac ako desať rokov v jednom zamestnaní pracuje aj rádiologický asistent, výpravca, policajt, colník, chemický laborant a revízny technik.

"Medzi stabilné pozície patria pozície z dopravy alebo tiež pozície zo zdravotníctva. Ide o oblasti, v ktorých sú významným zamestnávateľom podniky so štátnym prepojením," povedala Molnárová Na opačnom konci rebríčka sú pozície, kde ľudia pracujú najkratšie. Na niektorých pozíciách odchádzajú zo zamestnania po roku. Medzi pracovné pozície, na ktorých sa zamestnanci rýchlo menia patria napríklad predajcovia leteniek a zájazdov, telefonickí operátori, animátori voľného času a plavčíci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu