Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Eurozóna sa nevenuje otázke gréckeho rastu, tvrdí Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

ATÉNY - Eurozóna sa sústreďuje na pomoc Grécku a dáva do poriadku finančné inštitúcie, ale ignoruje životne dôležitú otázku ekonomického rastu. V nedeľu to povedal šéf skupiny ministrov financií eurozóny Jean-Claude Juncker pre denník Kathemerini.

"Som presvedčený, že nevenujeme dostatočnú pozornosť aspektu hospodárskeho rastu," vyhlásil Juncker. "Sústreďujeme sa na očistenie verejných financií, bez toho, aby sme dali Grécku možnosť alternatívneho riešenia alebo voľby," dodal. Podľa jeho slov by bolo logickejšie klásť od začiatku dôraz na hospodársky rast.

Grécko od roku 2010 pristúpilo k rozsiahlym mzdovým a dôchodkovým škrtom, ako aj k zvyšovaniu daní. Aténam to nariadil Medzinárodný menový fond (MMF) a EÚ v rámci podmienok pre získanie nevyhnutnej medzinárodnej pomoci. To podporilo recesiu v krajine.

MMF, ktorý vo štvrtok schválil novú pôžičku pre Grécko vo výške 28 mld. eur, vyhlásil, že Atény môžu splniť svoje ciele v oblasti znižovania dlhu, ak dodržia úsporné opatrenia. Tie zahŕňajú zníženie minimálnej mzdy a dôchodkov, ako aj zníženie počtu pracovníkov vo verejnej správe o 15 tisíc v tomto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu