Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Z Finančného mechanizmu EHP chceme milióny na pamiatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na podporu projektov obnovy slovenského kultúrneho dedičstva by mohlo ísť z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) 11 miliónov eur.

Ako informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR na svojej webstránke, rezort pripravil návrhy na obnovu kultúrneho dedičstva, s ktorými sa stotožnil aj Úrad vlády SR a budú predložené do Bruselu so žiadosťou o podporu z Finančného mechanizmu EHP.

"Návrhy na finančnú podporu podáva Úrad vlády SR, preto oceňujem podporu tých projektov, ktoré navrhlo ministerstvo kultúry. Projekty sú rozdelené do dvoch skupín, jednou z nich je podpora konzervácie hradných ruín a druhou je sakrálne kultúrne dedičstvo," cituje tlačová správa ministra kultúry Daniela Krajcera. Úrad vlády spolu s MK SR žiada na projekty spolu 11 miliónov eur.

Ako sa ďalej uvádza na http://www.culture.gov.sk, "v spolupráci s pamiatkovými úradmi Ministerstvo kultúry SR zaradilo do zoznamu pamiatok, ktoré by v prípade pozitívnej reakcie partnerov mali byť obnovované z Finančného mechanizmu EHP, kultúrne pamiatky a lokality historického významu - hrad Považská Bystrica, hrad Lednica, hrad Lietava, Slovanské hradisko - Devín, Rímsky vojenský tábor v Iži. Zo sakrálnych pamiatok sú to: hrad Nitra a katedrála sv. Emeráma, kláštor v Hronskom Beňadiku, kláštor v Jasove, súbor stredovekých kostolov - kostol Štítnik Ochtiná, Koceľovce, Rimavské Brezovo, Rimavská Baňa, ďalej kláštor Leles, areál arcibiskupského paláca v Trnave, neologická synagóga architekta prof. Petra Behrensa v Žiline a napokon spoločný projekt Pamiatkového úradu SR a Riksantikvaren Nórsko".

Ochrana kultúrnych pamiatok a pamiatkových území je podľa MK SR dôležitou prioritou Slovenska, tak pre zachovanie kultúrneho dedičstva, ako aj pre podporu regionálneho rozvoja. "Hradné ruiny ako aj významné sakrálne pamiatky sú obľúbenými cieľmi turistiky a sú atraktívne aj pre rozvoj cestovného ruchu, ktorý má priamy dopad na zvýšenie zamestnanosti v jednotlivých regiónoch," pripomína ministerstvo kultúry.

Celkovými cieľmi Finančného mechanizmu EHP 2009 - 2014 je prispieť k redukcii hospodárskych a sociálnych rozdielov v Európskom hospodárskom priestore prostredníctvom grantov na investičné a rozvojové projekty. Cieľom Finančného mechanizmu EHP 2009 - 2014 je taktiež posilniť bilaterálne vzťahy medzi prispievateľskými štátmi a štátmi prijímajúcimi podporu prostredníctvom finančných prostriedkov v piatich prioritných oblastiach, jednou z ktorých je aj ochrana kultúrneho dedičstva, dodáva sa v správe dostupnej na http://www.culture.gov.sk/aktuality/obnova-slovenskeho-kulturneho-dedicstva.

V rokoch 2004 až 2009 malo Slovensko ako jedna z 15 prijímateľských krajín možnosť využiť z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska takmer 70 miliónov eur. Do roku 2014 na Slovensko poputuje ďalších viac ako 80 miliónov eur. Napríklad výraznú časť sumy (2,24 mil. eur), určenej na reštaurátorské práce v nedávno otvorenom bratislavskom sídle Slovenskej filharmónie - v Redute, tvoril grant z Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu