Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Moody's: Rating Grécka je na najnižšej možnej úrovni!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Ratingová agentúra Moody's znížila v piatok rating Grécka na vôbec najnižšiu úroveň na svojej stupnici. Informovala dnes o tom agentúra Associated Press.

Agentúra znížila rating krajiny z Ca na C, pričom uviedla, že riziko platobnej neschopnosti Grécka zostáva vysoké aj napriek dohode o výmene doterajších gréckych dlhopisov za nové s dlhším termínom splatnosti a zároveň odpísaním 70 % z hodnoty gréckeho dlhu. Takzvaná swapová operácia je neoddeliteľnou súčasťou dohody o druhom úvere Grécku od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF)

"Program EÚ a navrhované výmeny dlhopisov znížia dlhové zaťaženie Grécka, riziko platobnej neschopnosti však zostane aj po kompletizácii výmeny dlhopisov vysoké," uviedla agentúra Moody's.

"Moody's sa domnieva, že Grécko bude mať aj naďalej problémy so strednodobou solventnosťou. Jeho dlh bude dlhé roky aj naďalej výrazne prevyšovať 100 percent HDP, pričom je nepravdepodobné, že by sa krajina mohla vrátiť na finančné trhy po vyčerpaní prostriedkov z druhého záchranného balíka. S implementáciou plánovaných fiškálnych a hospodárskych reforiem Grécka bude aj naďalej spojená vysoká miera rizika," dodáva agentúra.

K zníženiu ratingu pristúpila 27. februára aj ratingová agentúra Standard & Poor's, ktorá znížila hodnotenie Grécka na úroveň čiastočnej platobnej neschopnosti. Agentúra oznámila, že dlhodobý rating CC a krátkodobý rating C znížila na úroveň SD (selective default), čo znamená čiastočný bankrot alebo čiastočnú platobnú neschopnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu