Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Nemecká justícia ukončila štrajky na frankfurtskom letisku

Nemecká justícia ukončila štrajky na frankfurtskom letisku
Nemecká justícia ukončila štrajky na frankfurtskom letisku

FRANFURT NAD MOHANOM- Odborová organizácia GdF, zastupujúca i pozemný personál na najväčšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom, ktorý s menším prerušením štrajkoval od pondelka 20. februára, akceptuje dnešné rozhodnutia nemeckej justície, ktoré protestnú akciu zastavili.

Odborári sa nebudú odvolávať voči prechodnému opatreniu súdu, uviedla dnes hovorkyňa hesenského Krajinského pracovného súdu, ktorý protestnú akciu zastavil pre formálne dôvody.

Predstavitelia GdF sa podľa dostupných informácií poradia v rámci organizácie o ďalšom postupe. Pracovný súd vo Frankfurte nad Mohanom najskôr zamietol ako neadekvátny avizovaný štrajk dispečerov letovej prevádzky, a potom pre porušenie pôvodnej tarifnej dohody v dvoch detailných bodoch z formálnych príčin aj pôvodnú akciu GdF.

Hovorca nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa reagoval na správu o ukončení štrajku slovami: Je to dobrá správa pre našich cestujúcich. Zároveň dodal, že ráta s relatívne rýchlou normalizáciou leteckej dopravy, ktorá by sa už v piatok mala riadiť bežným harmonogramom.

Podobnú spokojnosť vyjadrili aj predstavitelia prevádzkovateľa letiska, spoločnosti Fraport, s ktorou odborári márne rokovali o svojich požiadavkách.

Dnes museli zrušiť ešte na najväčšom nemeckom letisku asi 240 letov. Prvý raz sa to dotklo aj liniek z iných kontinentov, ktoré pre jestvujúcu hrozbu pripojenia sa dispečerov letovej prevádzky k protestnej akcii neprileteli do Frankfurtu vôbec alebo iba s omeškaním. Niektoré linky sa zrušia ešte aj vo štvrtok.

Pozemný personál letiska vo Frankfurte nad Mohanom vstúpil v nedeľu o 21.00 h do ďalšieho trojdňového štrajku, ktorý mal trvať až do štvrtka 5.00 h. Predchádzal tomu neúspech obnovených rokovaní o zvýšení miezd medzi odborármi a zástupcami Fraportu v uplynulý piatok večer.

Takmer 200 zamestnancov pozemného personálu letiska vstúpilo do štrajku za vyššie platy ešte v pondelok 20. februára o 5.00 h. Štrajk mal pôvodne trvať 24 hodín, odbory ho však na poslednú chvíľu nečakane predĺžili najskôr na 48 hodín a neskôr oznámili, že sa skončí až v piatok 24. februára o 23.00 h.

Spoločnosť Fraport kritizovala požiadavky GdF na dvojciferné zvýšenie miezd pre približne 200 pozemných zamestnancov letiska, ktorí majú na starosti prevádzku na vzletových a pristávacích dráhach. Odborová organizácia však argumentovala, že požadovala len vyrovnanie miezd vo Frankfurte na úroveň, akú majú iné letiská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu