Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krajiny eurozóny majú pochynosti, či Grécko dostane druhý balík

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Niektoré krajiny eurozóny začínajú mať pochybnosti o tom, či sa druhý balík finančnej pomoci Grécku skutočne uvedie do chodu, a to napriek tomu, že sa Atény snažia urýchliť plnenie prísnych podmienok záchranného úveru vo výške 130 miliárd eur.

Ministri financií eurozóny po dvoch rokoch frenetickej snahy o záchranu Grécka pred bankrotom a jeho udržanie v eurozóne odložili na dnes naplánované rokovania o druhom záchrannom balíku, pretože Atény nesplnili všetky podmienky úveru.

Od roku 2010, keď eurozóna schválila Grécku prvý úver vo výške 110 miliárd eur, sa totiž pomery v bloku zmenili. Niektorí politici, predovšetkým z bohatých krajín, ako sú Nemecko, Holandsko a Fínsko, sú už unavení z toho, že Grécko opakovane neplní to, na čom sa s veriteľmi dohodlo. Atény neznížili rozpočet, nezaviedli dohodnuté škrty vo výdavkoch a ekonomické reformy a nesprivatizovali žiadny štátny podnik.

A zároveň sa prinajmenšom niektorí politici domnievajú, že eurozóna je dosť silná na to, aby zvládla krach Grécka, ktoré je jednou z najmenších ekonomík bloku a podieľa sa na celkovom výkone eurozóny iba 2 %.

"Mnohí nás už v eurozóne viac nechcú," povedal údajne grécky minister financií Evangelos Venizelos prezidentovi Karolosovi Papuliasovi. Dodal, že Grécko musí presvedčiť skeptikov, že môže zostať v menovej únii a dokáže zreformovať ekonomiku.

Jeho slová potvrdil aj predstaviteľ Európskej únie (EÚ), ktorý nechcel byť menovaný a podľa ktorého ministri financií na ostatných rokovaniach neskrývali svoj hnev a nedôveru voči Grécku.

V utorok (14. 2.) sa predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker rozhodol odvolať dnešné stretnutie ministrov financií, pretože Atény nesplnili v požadovanom čase všetky podmienky. Nedoručili mu napríklad plán, ako chcú ušetriť 325 miliónov eur, ani písomné záväzky lídrov politických strán, že aj po aprílových voľbách budú dodržiavať podmienky úveru.

Venizelos už oznámil, že predseda strany Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) Jorgos Papandreu podpísal list pre medzinárodných veriteľov v utorok večer (14. 2.) a šéf konzervatívnej strany Nová demokracia Antonis Samaras rovnaký krok urobil dnes ráno. Tvrdí tiež, že do podvečernej telekonferencie, ktorá nahradí stretnutie v Bruseli, Grécko dokončí aj plán úspor.

Ale podľa nemenovaného zdroja z Bruselu ministrom záväzky gréckych politikov nemusia stačiť, pretože im už neveria. Obávajú sa tiež, že blížiace sa parlamentné voľby napriek písomným sľubom spomalia alebo zastavia zavádzanie dohodnutých opatrení.

Ďalší zdroj z EÚ, ktorý tiež nechcel byť menovaný, sa však domnieva, že ministri nakoniec záchranný úver schvália. Majú totiž obavy, že nekontrolovaný krach Grécka by mohol ublížiť ďalším slabým tzv. okrajovým krajinám eurozóny, ako je Portugalsko, či dokonca zasiahnuť veľké ekonomiky v jej jadre.

Ministri financií počas telekonferencie, ktorá sa začne dnes o 17. h SEČ, budú rokovať o najnovšom vývoji v Grécku a osobne sa stretnú až v pondelok 20. februára v Bruseli.

Grécky minister financií dnes zároveň oznámil, že prezident Papulias sa vzdá svojho platu, aby pomohol krajine šetriť. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu