Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Poklesu slovenskej populácie nezabráni ani prisťahovalectvo

Slovensko sa nemôže spoliehať na to, že prirodzený úbytok obyvateľstva zachráni prisťahovalectvo
Slovensko sa nemôže spoliehať na to, že prirodzený úbytok obyvateľstva zachráni prisťahovalectvo

BRATISLAVA - Slovensko sa na rozdiel od niektorých iných členských krajín Európskej únie (EÚ) nemôže spoliehať na to, že prirodzený úbytok obyvateľstva sa mu podarí neutralizovať prisťahovalectvom, uvádza sa v tlačovom vyhlásení Zastúpenia Európskej komisie (EK) v Slovenskej republike.

Vyhlásenie sa odvoláva na októbrovú štúdiu EK s názvom Demografická budúcnosť Európy - od výzvy k príležitosti, v ktorej EK upozorňuje na to, že najpálčivejším demografickým problémom EÚ je klesajúci počet ekonomicky aktívneho obyvateľstva a súbežné starnutie európskej populácie. Podľa prognózy Eurostatu sa celkový počet obyvateľov EÚ do roku 2050 zníži zo 459,5 mil. obyvateľov, ktorí v nej žili v roku 2004, na 449,8 miliónov. V dôsledku prirodzeného úbytku príde únia o 48,3 mil. obyvateľov, ktorých však do značnej miery vykryje imigrácia v podobe 39,7 mil. ľudí. V súčasnosti na každú osobu staršiu ako 65 rokov pripadajú v EÚ štyria ľudia v produktívnom veku.

Situácia na Slovensku sa bude vyvíjať podobne. Počet obyvateľov Slovenska by sa mal podľa Eurostatu do roku 2050 znížiť zo súčasných 5,4 mil. na 4,7 mil. osôb. Prirodzený úbytok bude predstavovať okolo 781 000 ľudí. Imigrácia ich nahradí iba z malej časti, pretože čistý prílev prisťahovalcov do SR počas nasledujúcich 44 rokov sa odhaduje na 109 000 osôb. Kým v súčasnosti na Slovensku pripadá na jedného dôchodcu šesť ľudí v produktívnom veku, v roku 2050 dosiahneme európsky priemer v podobe dvoch ekonomicky aktívnych občanov na jedného dôchodcu.

Európska komisia navrhuje riešenie v piatich oblastiach, na ktoré by sa členské štáty mali sústrediť pri vyrovnávaní sa s demografickou zmenou v ich vlastnom prostredí. Ide o pomoc ľuďom pri hľadaní rovnováhy medzi pracovným, rodinným a súkromným životom, zlepšenie pracovných príležitostí pre starších občanov, zvyšovanie produktivity a konkurencieschopnosti, využitie pozitívneho vplyvu migrácie na trh práce a zabezpečenie trvalo udržateľných verejných financií s cieľom zaručiť sociálnu ochranu z dlhodobého hľadiska. Je však už na členských štátoch, do akej miery budú ochotné a schopné osvojiť si túto dlhodobú stratégiu.

"Obavy súvisiace s časovanou demografickou bombou sa musia už dnes pretaviť na aktivitu a reformy. Je dôležité, aby členské štáty vyslali jasný signál podnikom a občanom, aby zmenili svoje očakávania a postoje vo vzťahu k trhu práce," uviedol komisár EÚ pre zamestnanosť, sociálne veci a rovnosť príležitostí Vladimír Špidla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu