Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Platy v SR sú nižšie ako v ČR, ale vyššie ako v Maďarsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLA - Priemerný plat na Slovensku bol podľa platového prieskumu Platy.sk o 11 % nižší ako priemerný plat v Českej republike. Oproti Maďarsku zarábame v priemere o 12 % viac. Na Slovensku sú ľudia platení najlepšie spomedzi troch štátov len ak pracujú vo farmácii, v centrách zdieľaných služieb alebo vo výrobe a rozvode elektriny.

Na Slovensku bol priemerný mesačný plat v 3. štvrťroku 2011 v hrubom 896 eur. Najviac zarábali ľudia pracujúci v odvetviach ako sú informačné technológie, leasing, telekomunikácie, farmácia a bankovníctvo.

Najhoršie platení sú podľa online platového prieskumu Platy.sk ľudia pracujúci v odvetviach sociálna starostlivosť, reštaurácie, bary, jedálne a textilná, odevná a kožiarska výroba. V Českej republike zarobia vo vede a výskume ľudia viac o štvrtinu.

Prieskum Platy.sk je realizovaný na rovnakej metodike, ako je prieskum realizovaný vo viacerých krajinách Európy, čo umožňuje porovnávať platy v jednotlivých krajinách. V porovnaní s našimi najbližšími susedmi, nevychádzajú platy na Slovensku (896 eur) najlepšie - v priemere nedosahujú úroveň hrubých platov v Českej republike (1003 eur), a vo viacerých odvetviach ani úroveň platov v Maďarsku. Platy u nás sú vyššie ako priemerné hrubé platy v Maďarsku (797 eur), no vo viacerých odvetviach, zarobia ľudia v Maďarsku viac ako u nás.

Do Českej republiky sa oplatí odísť za vyššími zárobkami v podstate ľuďom z ktoréhokoľvek odvetvia. Vo väčšine odvetví totiž slovenské platy ani po takmer 20 rokoch od rozdelenia nedohnali české platy. Výnimku, kedy sú ľudia v ČR platení horšie ako na Slovensku, tvoria tri odvetvia: farmácia, výroba, rozvod elektriny a centrá zdieľaných služieb. Ide však o rozdiel niekoľko málo percent, čo v prepočte znamená rozdiel ani nie 100 eur.

Maďarsko v platoch predbiehame iba pri niektorých odvetviach. Pri porovnaní platov s južnými susedmi síce platí, že v priemere zarábajú ľudia na Slovensku viac, no ani zďaleka to neplatí pre všetky odvetvia. V Maďarsku sú viaceré odvetvia, v ktorých ľudia zarobia po prepočítaní forintov na eurá aj o desiatky percent viac ako ľudia na Slovensku. Informovala Lucia Burianová z Profesie.

Vyšší plat v čase krízy? Za pokus to určite stojí!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu