Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Britský denník píše o Maďarsku: Je to nedemokratický štát!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán nedávno víťazoslávne vyhlásil, že jeho krajina ide rozhodne inou cestou, než Grécko. Podľa dnešného vydania britského denníka Financial Times (FT) je to síce pravda, avšak kabinet opustil práve cestu starovekej gréckej demokracie.

Orbán sa pod plášťom hospodárskej reformy odvrátil od starovekej gréckej cesty, od cesty demokracie, cituje maďarský hospodársky server vg.hu z komentára šéfa inštitútu Eurasia Group Iana Bremmera v FT.
      
Maďarský premiér v záujme posilnenia moci robí kroky namierené voči demokratickým inštitúciám, čo je zásadnou výzvou aj pre Európsku úniu. Maďarsko nezohľadnením demokracie a občianskych slobôd ohrozuje "európsku značku" pred krajinami, ktoré sa pripravujú k vstupu do únie a aj pred celým svetom, píše Bremmer.
      
Autor ďalej pripomína, že po nástupe Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz bola poškodená nezávislosť mnohých inštitúcií. V roku 2010 ohrozila vláda nezávislosť Rady pre rozpočet, centrálnej banky, ústavného súdu a ajúradu pre dohľad nad finančným trhom.
      
Bremmer vyjadril v článku názor, že Maďarsko je prvou členskou krajinou, ktorá nielenže neplní demokratické princípy, ale dokonca v tejto oblasti robí kroky späť. Keďže tak robí bez akýchkoľvek následkov, znamená to riziko pre EÚ. "Tí, ktorí sú už členmi únie, ale zatiaľ nevstúpili do eurozóny, majú takto o jeden dôvod viac, aby spochybnili väčšiu integráciu," konštatoval autor v FT.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu