Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bývalý kancelár Schröder vyzýva na Spojené štáty európske

Gerhard Schröder
Gerhard Schröder

BERLÍN - Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder dnes vyzval na vytvorenie "Spojených štátov európskych" s tým, že európsky blok potrebuje spoločnú vládu, aby sa vyhol budúcim ekonomickým krízam.

Schröder, ktorý viedol Nemecko v rokoch 1998-2005, v rozhovore pre časopis Der Spiegel konštatoval, že európski lídri sa mýlia, ak očakávajú, že euro samotné bude poháňať EÚ. "Súčasná kríza dáva neúprosne najavo, že nemôžme mať spoločnú menovú zónu bez spoločnej finančnej, hospodárskej a sociálnej politiky," konštatoval Schröder.

Podľa bývalého sociálnodemokratického šéfa nemeckej vlády sa členské štáty EÚ budú musieť vzdať národnej suverenity. "Z Európskej komisie by sme mali urobiť vládu, na ktorú by dohliadal Európsky parlament. A to znamená Spojené štáty európske," konštatoval.

Schröder zároveň podporil iniciatívu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho pohnúť sa v roku 2012 smerom k fiškálnej únii. Nemecko-francúzsky návrh, ktorý by znamenal vzdanie sa suverenity v rozpočtovej politike s cieľom podporiť eurozónu, sa stretol s vlažnou reakciou od ostatných krajín so zavedeným eurom.

"Nemecko a Francúzsko vyslali silný signál plánom na európsku ekonomickú vládu, pokiaľ je myslený seriózne a dostane primeranú autoritu, akou je európsky minister financií," povedal Schröder. V záujme iniciovať zmeny by sa členské štáty EÚ podľa Schrödera mali vrátiť k rokovaciemu stolu a vypracovať novú zmluvu, ktorá by nahradila Lisabonskú zmluvu, slúžiacu v súčasnosti ako inštitucionálny rámec európskeho bloku.

Podľa Schrödera môže EÚ reagovať na rastúcu konkurenciu USA a Ázie len úplným zjednotením, ako prekážku ďalšej integrácii EÚ však vidí najmä postoje Veľkej Británie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu