Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Česko by mohlo vyplácať slovenským dôchodcom miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česko by v budúcnosti mohlo vyplácať desiatky miliárd korún ročne na vyrovnávanie príspevkov pre slovenských penzistov. Súdny dvor EÚ totiž v júni rozhodol, že o príspevok môže požiadať každý občan EÚ, ktorý pracoval v bývalom Československu a má nárok na československý dôchodok, zároveň ale dostáva vo svojej krajine penziu nižšiu, než by dostával podľa českých prepočtov.

Dnes o tom informovali Lidové noviny. Odhady, koľko by Česko mohlo zaplatiť, sa líšia. Najvyšší správny súd bude na konci augusta riešiť prípad ženy, ktorá o príspevok žiada.

Česi, ktorí pracovali pred rozpadom federálneho štátu na Slovensku, dostávajú nižší dôchodok a Česko im ho kompenzuje. Po vstupe Česka do EÚ sa proti tejto praxi postavil Najvyšší správny súd (NSS) s tým, že poskytovať príspevky len Čechom nemožno, pretože to diskriminuje ostatných občanov EÚ. Pri riešení prípadu Češky Marie Landtovej sa preto NSS obrátil na európsky súdny dvor. Ten nedávno rozhodol, že táto prax je síce prípustná, ale diskriminuje občanov všetkých ostatných krajín EÚ. Slovenskí penzisti by tak teraz mohli požadovať po ČR kompenzáciu a dorovnanie svojho dôchodku.

"Pre český dôchodkový systém by to mohlo znamenať dopady rádovo až v desiatkach miliárd korún ročne - to bude ale závisieť od budúceho vývoja výšky českých a slovenských dôchodkov pri zohľadnení vývoja kurzu koruny k euru," povedala LN hovorkyňa ministerstva práce a sociálnych vecí Viktorie Plívová. Podľa Pavla Kantoříka z úradu ombudsmana, ktorý sa zaoberá dôchodkami, je však odhad MPSV nadsadený.

Koľko z 953 tisícov slovenských dôchodcov by mohlo príspevok dostať, nie je jasné. Sudca Jaroslav Vlašín z Najvyššieho správneho súdu, ktorého senát podanie predbežnej otázky na súdny dvor EÚ inicioval, si myslí, že nárok má každý slovenský dôchodca, ktorý išiel do penzie po rozpade federácie a počas trvania Československa si odpracoval 25 rokov.

Podľa prepočtu LN sú to státisíce ľudí a vzhľadom k tomu, že priemerný slovenský dôchodok je dnes o 1791 korún nižší ako český, by ročne Česko mohlo zaplatiť snáď až desať miliárd korún. Kantořík však uviedol, že žiadosť môžu podať len tí Slováci, ktorí išli do dôchodku po vstupe oboch krajín do EÚ v máji 2004. Ich počet sa odhaduje na desaťtisíce.

Predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský poskytol denníku vyjadrenie, z ktorého vyplýva, že právo slovenských dôchodcov na český príspevok neuznáva. Jeho názor je ale medzi desiatkou oslovených právnikov úplne ojedinelý, uviedli LN.

Riešením by mohla byť aj možnosť, že sa diskriminácia odstráni zrušením všetkých príspevkov k dôchodkom. Nie je však jasné, kto a ako by to mal urobiť a ako dlho by to trvalo. Najvyšší správny súd rozhodne v kauze Landtovej na konci augusta. Pokiaľ jej príspevok odmietne priznať, príde pravdepodobne k slovu Ústavný súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu