Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda: Zvyšovať hranice na platenie preddavkov nie je v súčasnosti vhodné

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - V období konsolidácie verejných financií nie je žiaduce prijímať opatrenia, ktoré môžu negatívne ovplyvniť rozpočet, a to aj napriek možnému zlepšeniu podnikateľského prostredia.

Konštatuje to ministerstvo financií v analýze dosahov zvýšenia sumy pre povinnosť platiť preddavky na daň z príjmov, ktorú dnes vzal na vedomie vládny kabinet.

V súčasnosti je daňovník povinný platiť preddavky štvrťročne, ak mu v predchádzajúcom období vznikla daňová povinnosť vyššia ako 1659,70 eura, a mesačne, ak táto povinnosť predstavovala viac ako 16.596,96 eura. Rezort financií v snahe zlepšiť podnikateľské prostredie analyzoval tri alternatívy, pri ktorých by sa tieto hranice zvýšili na 2000 a 20.000 eur, 4000 a 40.000 eur alebo 5000 a 50.000 eur.

"V záujme dosiahnutia konsolidácie verejných financií Slovenskej republiky, ktorá je nevyhnutným základom znovunaštartovania vysokého a udržateľného ekonomického rastu v dlhodobom horizonte, sa ako najprijateľnejšia alternatíva javí alternatíva I, keďže má najmenší negatívny vplyv na saldo verejných financií," konštatuje ministerstvo financií.

Pri ďalších dvoch alternatívach by už došlo k výraznejšiemu presunu počtu daňovníkov medzi jednotlivými hranicami na platenie preddavkov. "Dôsledkom tohto by bol vyšší hotovostný výpadok príjmov verejných financií v priebehu kalendárneho roka, s ktorým sú spojené vyššie úrokové náklady súvisiace s emitovaním dlhových štátnych cenných papierov na preklenutie časového posunu platby dane z príjmov, čím by došlo k spomaleniu konsolidácie verejných financií," upozorňuje rezort financií.

Zároveň však nevylučuje zvýšenie hraníc pre platenie preddavkov v budúcnosti, a to v období, keď schodok verejnej správy poklesne pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V súčasnosti odporúča podnikateľské prostredie zlepšovať takými opatreniami, ktoré neohrozia saldo verejných financií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu