Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Diaľničné známky pre nákladné autá výrazne zdražejú

BRATISLAVA - Vodiči nákladných áut budú od budúceho roku zrejme platiť za ročné diaľničné nálepky viac. Ich cena by mala stúpnuť najmenej o polovicu. Vyplýva to z návrhu vládneho nariadenia, ktoré vypracovalo ministerstvo dopravy. Klesnúť by však mala cena mesačných a týždňových nálepiek pre kamióny nad 12 ton. Pre vodičov osobných áut zostanú ceny nezmenené.

Najviac zdražejú ročné nálepky pre kamióny nad 12 ton, a to o 11.150 korún na 29.000 Sk. Cena pre menšie nákladné vozidlá od 3,5 do 12 ton sa zvýši z terajších 9.000 Sk na 13.500 korún. Za mesačnú a týždňovú nálepku budú platiť vodiči kamiónov menej. V prvom prípade cena klesne z 3.600 na 3.100 Sk, v druhom sa zníži o 450 korún na 1.250 Sk.

Za jazdu osobnými autami sa bude platiť tak ako doteraz. Ročná nálepka bude naďalej stáť 1.100 korún, mesačná 300 Sk a týždňová vyjde motoristov na 150 korún.

Ministerstvo dopravy zdôvodňuje zdraženie diaľničných nálepiek rozsiahlou investičnou činnosťou, na ktorú nebudú stačiť peniaze zo štátneho rozpočtu. V budúcom roku by mal zároveň klesnúť očakávaný príjem zo spoplatnenia diaľníc kvôli tomu, že doteraz nebolo zavedené elektronické platenie mýta.

Diaľničné nálepky by v prípade nákladných áut malo od roku 2009 vystriedať elektronické mýto, so spoplatnením osobných vozidiel touto formou sa počíta zhruba od roku 2013. Mýto sa bude platiť za počet prejazdených kilometrov, pričom sadzby zatiaľ nie sú stanovené. V prvom roku fungovania by mal výnos z elektronického mýta dosiahnuť asi štyri miliardy korún a bude príjmom Národnej diaľničnej spoločnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu