Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ceny stúpli o 4 %, u potravín dokonca o 7,4 %

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Tempo rastu spotrebiteľských cien naďalej zrýchľuje. Medziročná inflácia v máji totiž dosiahla 4 %, čo znamenalo oproti aprílu zrýchlenie jej dynamiky o 0,3 percentuálneho bodu. Rast cien sa tak drží na najvyššej úrovni od konca roku 2008. Medzimesačne v máji spotrebiteľské ceny stúpli 0,3 %, kým v apríli oproti marcu vzrástli o 0,4 %. V priemere za prvých päť mesiacov tohto roka vzrástli spotrebiteľské ceny medziročne o 3,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad.

V medziročnom porovnaní stúpli najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov o 7,4 % a dopravy o 6,3 %. Nasledovali ceny vzdelávania, ktoré stúpli o 4,5 %, bývania a energií o 4,4 % a alkoholických nápojov a tabaku o 4,2 %. Medziročne vyššie však boli aj ceny rozličných tovarov a služieb o 3,7 %, v zdravotníctve o 3,4 %, odevov a obuvi o 2,6 %, v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách o 2,3 %, rekreácie a kultúry o 0,9 % a ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,4 %. Znížili sa len ceny nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 1,3 %.

Medzimesačne sa zvýšili ceny za odevy a obuv o 1,2 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 1 %, dopravu o 0,4 %, alkoholické nápoje a tabak a zdravie zhodne o 0,3 % a vzdelávanie o 0,2 %. Oproti aprílu mierne zdraželo aj bývanie, voda, elektrina plyn a iné palivá, hotely, kaviarne a reštaurácie a rozličné tovary a služby zhodne o 0,1 %. Naopak, klesli ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,2 %. Na aprílovej úrovni zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb a rekreácie a kultúry.

Jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v máji zrýchlila z aprílových 2,3 % na 2,6 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, na medziročnej báze zrýchlila z aprílových 1,3 % na 1,4 %. Na medzimesačnej báze dosiahla jadrová inflácia v máji 0,4 %, čistá inflácia bola úrovni 0,2 %.

Slovensko sa tak po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vracia k rýchlejšiemu rastu cien. Bankoví analytici v tomto roku predpokladajú vyššiu úroveň rastu spotrebiteľských cien. Decembrovú infláciu očakávajú na úrovni 3,9 %. Na máj analytici predpovedali rovnako infláciu na úrovni 3,9 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu