Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Diskriminácia na pracovisku je pomerne bežná

BRATISLAVA - Na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) sa najčastejšie obracajú sťažovatelia, ktorým prekáža diskriminácia na pracovisku.

SNSĽP dohliada na dodržiavanie antidiskriminačného zákona. Od začiatku roka 2006 sa zaoberalo 124 podaniami. Porušovateľmi zákona sú hlavne nadriadení, ktorí sa správajú k podriadenému menej priaznivo ako k ostatným zamestnancom. Riaditeľka SNSĽP Viera Mrázová pre agentúru SITA povedala, že na stredisko sa obrátili aj štátni zamestnanci. Tí sa sťažovali na diskriminačné správanie riaditeľa jedného okresného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, že konal protizákonne pred skúškami do stálej štátnej služby, ktoré boli ešte počas predchádzajúcej vlády.

"V miestnych novinách sa vyjadril, že tí, ktorí sú proti pánom Dzurindovi, Miklošovi, Kaníkovi, nebudú prijatí," uviedla Mrázová. Podľa nej tento prípad možno považovať za typický príklad diskriminácie, ktorý už rieši príslušný súd. Stredisko riešilo deväť prípadov porušenia zásady rovnakého zaobchádzania z etnických alebo národnostných dôvodov.

Diskriminovaní sa skôr priamo obracajú na stredisko a od neho žiadajú právnu pomoc. Tento rok služby právnikov využilo len sedem sťažovateľov. Sťažovatelia sa po prvýkrát obracajú na SNSĽP najčastejšie prostredníctvom pošty. Do poštovej schránky strediska prišlo 88 podaní. Elektronickou poštou prijali 26 sťažností. Deviati klienti navštívili stredisko osobne, ostatní sa skontaktovali s pracovníkmi SNSĽP telefonicky.

SNSĽP vzniklo v roku 1994. Po prijatí antidiskriminačného zákona v roku 2004 je jedinou slovenskou inštitúciou pre rovnoprávnosť. Monitoruje a hodnotí dodržiavanie základných práv a slobôd vrátane práv dieťaťa. Zhromažďuje informácie o rasizme, xenofóbii a antisemitizme. Vydáva odborné stanoviská vo veciach ľudských práv. Stredisko každoročne vypracúva aj správu o dodržiavaní ľudských práv na Slovensku. Podieľa sa na informačných kampaniach. SNSĽP plánuje otvoriť v 1. polroku 2007 sedem regionálnych kancelárií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu