Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Figeľ sľúbuje do roku 2015: 130 km diaľnic a rýchlostných ciest

Minister dopravy Ján Figeľ
Minister dopravy Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do konca roku 2014 chce rezort dopravy uviesť do užívania 130,4 km diaľnic a rýchlostných ciest. Ďalších 286,8 km chce začať do tohto obdobia stavať. Vyplýva to z Programu pokračovania prípravy výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2011 - 2014, ktorý dnes predstavil šéf rezortu dopravy Ján Figeľ.

"Je to výrazné číslo, veľká výzva. Myslím, že je to reálne," uviedol dnes a za prioritu označil: diaľnicu D1, napojenie na Poľsko a Česko cez diaľnicu D3 a rýchlostnú cestu R5, nultý obchvat Bratislavy a s tým súvisiaca komunikácia R7, tiež cesty R2, R3 a R4.

Financovanie výstavby chce zabezpečiť z viacerých zdrojov. V prvom rade by malo byť z eurofondov, potom zo štátneho rozpočtu alebo úvermi od Európskej investičnej banky. Zdrojom majú byť aj diaľničné dlhopisy, o ktoré prejavili záujem dôchodkové správcovské spoločnosti.

"Tradičným, dôležitým a stále rastúcim vplyvom budú mýtne príjmy, respektíve poplatky za diaľničné nálepky," konštatoval Figeľ.

V tomto roku má byť uvedených do užívania 57,5 km ciest za 863,1 milióna eur a začatých 61,5 km ciest pri nákladoch 1,45 miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu