Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Merkelová musela zrušiť rokovania so šéfom MMF

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová musela zrušiť rokovania so šéfom MMF Dominiquom Straussom-Kahnom, ktorého v sobotu zatkla polícia v New Yorku. Je obvinený z pokusu o znásilnenie chyžnej v newyorskom hoteli Sofitel a z obmedzovania jej osobnej slobody.

Strauss-Kahn mal s Merkelovou diskutovať o dlhovej kríze eurozóny. Namiesto toho je MMF zrazu bez šéfa, a to v čase, keď sa napätie okolo Grécka stupňuje. Najvyšší predstaviteľ fondu sa pravdepodobne nezúčastní ani na dnešnom stretnutí ministrov financií eurozóny, na ktorom sa má okrem výšky úrokov z úveru pre Portugalsko rokovať aj o Grécku. Aténam sa totiž nedarí plniť podmienky úveru, ktorý vlani Grécku poskytli Európska únia a MMF.

Strauss-Kahn je obvinený zo sexuálneho útoku na chyžnú (32), ktorá tvrdí, že po jej príchode do hotelovej izby vyšiel šéf MMF zo spálne nahý, napadol ju a údajne nútil k orálnemu sexu. Potom sa ju pokúsil zamknúť v hotelovej izbe.

V prípade, že ho súd uzná vinným z pokusu o znásilnenie, hrozí mu 15 až 20 rokov za mrežami. Za obmedzovanie osobnej slobody mu súd môže vymerať trest od troch do piatich rokov.

Strauss-Kahn, o ktorom sa hovorilo ako možnom kandidátovi socialistov na úrad francúzskeho prezidenta, tieto obvinenia odmieta. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu