Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Ministerstvá žiadajú z rozpočtu navyše 100 miliárd Sk

BRATISLAVA - Ministerstvá žiadajú z rozpočtu na budúci rok dodatočných viac ako 100 miliárd korún. Ministerstvo financií pritom má k dispozícii už len okolo dvoch až troch miliárd korún. Informuje o tom denník Sme, ktorý sa odvoláva na dva zdroje blízke vedeniu ministerstva financií.

Najviac peňazí žiadajú ministerstvá dopravy, školstva, zdravotníctva, vnútra, obrany a životného prostredia. Veľké nároky má podľa Sme aj ministerstvo práce a pôdohospodárstva. Ich celkové požiadavky presahujú 70 miliárd korún.

Dôvodom vysokých požiadaviek môže byť podľa analytikov tlak lobistických skupín a neskúsenosť nového kabinetu, ktorý nastúpil po júnových voľbách, napísal denník.

"Je to nová garnitúra, ktorá má zvýšené politické záväzky voči viacerým svojim podporovateľom a špecifickým voličským skupinám, ako sú napríklad penzisti," uviedol ekonóm UniBanky Viliam Pätoprstý.

Ministerstvo financií však rezortom nemôže rozdeliť viac ako tri miliardy korún, pretože by hrozilo prekročenie plánovaného schodku verejných financií. Ten by mal v budúcom roku podľa opakovaných vyhlásení premiéra Roberta Fica a ministra financií Jána Počiatka dosiahnuť tri percentá hrubého domáceho produktu.

"Rozhodne nechceme ísť nad rámec troch percent HDP," povedal hovorca ministerstva Miroslav Šmál.

O rozpočte bude vláda zrejme rokovať na budúci týždeň. Do parlamentu musí návrh predložiť najneskôr do 15. októbra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu