Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Skrachovaný sociálny podnik predáva majetok, aj USB kľúče

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Majetok skrachovaného Horehronského sociálneho podniku je na predaj, a to od USB kľúčov až po hobľovací stroj. V dnešnom vydaní Obchodného vestníka o tom informuje konkurzný správca firmy Robert Andal.

Záujemcovia si môžu kúpiť napríklad USB kľúče, 4 GB so súpisnou hodnotou 3 eurá či 15 GB so súpisnou hodnotou 6 eur. Na predaj je napríklad aj hobľovací a profilovací automat, frézovací automat alebo brúska za desiatky tisíc eur.

Verejnosť má čas 15 dní od zverejnenie tohto zoznamu na zasielanie svojich ponúk na kúpu súboru vecí či jednotlivých položiek. Záujemcovia musia doručiť písomnú ponuku na adresu správcu a zložiť zálohu na účet úpadcu v 20-% výške z ponúkanej sumy. Správca následne vyberie ponuky s najvyššou kúpnou cenou.

Horehronský podnik sa nachádza v konkurze od 26. júla minulého roka. O jeho vyhlásenie požiadal samotný podnik, ktorý napríklad dlhoval poisťovniam na odvodoch za svojich zamestnancov tisíce eur. Sociálnej poisťovni (SP) mal doplatiť 15.566 eur. V evidencii dlžníkov ho viedli aj dve zdravotné poisťovne - Dôvera a Union, tie však konkrétne sumy nezverejňujú.

Ako vtedy uviedol riaditeľ podniku Ivan Murín, dôvodov na návrh na vyhlásenie konkurzu na vlastný podnik bolo viac. Hlavným bolo zrušenie zmluvy rezortom práce aj napriek písomnej žiadosti podniku o prehodnotenie tohto rozhodnutia. Bez pokračovania financovania zo strany ministerstva ďalej podnik nemohol fungovať.

Pilotné sociálne podniky, ktorých bolo celkovo osem, boli od svojho vzniku problémové. Prešetrovala ich Európska komisia (EK) v rámci auditu nakladania s peniazmi z Európskeho sociálneho fondu (ESF). Následne bolo ich financovanie za strany štátu a ESF pozastavené. S troma z nich zrušil rezort práce aj zmluvy, jeden skončil sám. V júni minulého roka zvyšné štyri podniky ešte bývalé vedenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR úplne vyňalo spod financovania z eurofondov, medzi nimi bol aj Horehronský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu