Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda sa nebráni výstavbe nových jadrových elektrární

Vláda sa nebráni výstavbe nových jadrových elektrární
Vláda sa nebráni výstavbe nových jadrových elektrární

BRATISLAVA - Vláda sa nebráni výstavbe nových jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach a v Kecerovciach. Na konferencii SES 2006 to uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga.

"Jednoznačne podporujeme výstavbu nových zdrojov na výrobu elektriny, a to vrátane 3. a 4. bloku v Mochovciach. Využívanie jadrovej energetiky vnímame ako jednu z možností výroby elektriny a silno ju podporujeme," zdôraznil Žiga. Podľa neho bude Slovensko aj naďalej využívať Jadrovú elektráreň V1 Jaslovské Bohunice, ktorá má skončiť s výrobou elektriny v roku 2006, resp. 2008. "Budeme podporovať ďalšie vedecké využitie dvoch jadrových blokov V1 aj bez výrobných možností," povedal Žiga.

Rezort hospodárstva podľa jeho slov pripravuje novelu zákonov o energetike a regulácii v sieťových odvetviach. "Sme za nezávislosť regulačného úradu, ale každá nezávislosť je relatívna. V nových zákonoch dôslednejšie stanovíme úlohy regulačného úradu vo vzťahu k optimálnej cenovej politike," doplnil Žiga. Vláda chce podľa neho v nových zneniach zákonov zlepšiť aj liberalizáciu trhu s energiami na Slovensku. "Napríklad chceme zaviesť možnosť individuálneho dovozu plynu," dodal Žiga. V elektroenergetike by sa mali zväčšiť cezhraničné prenosové kapacity, tým by sa zvýšila možnosť výkupu elektriny od iných ako domácich dodávateľov. "Vláda chce vytvoriť aj novú energetické politiku Slovenska s výhľadom do roku 2030," uzavrel Žiga.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu