Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Náhradná starostlivosť o dieťa: Aký príspevok dostanete?

O príspevok pre dieťa v náhradnej starostlivosti by ste mali požiadať písomne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.
O príspevok pre dieťa v náhradnej starostlivosti by ste mali požiadať písomne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zverili vám dieťa do náhradnej starostlivosti? Sumy vyplácania jednorazových a opakovaných príspevkov sa od septembra zvýšili. Peniaze sú určené predovšetkým na úhradu nákladov na výživu dieťaťa, jeho výchovu a vzdelávanie. Aké podmienky musíte spĺňať, aby vám boli vyplatené a ako o ne požiadať?

Nárok na vyplácanie zvýšenej sumy má ten, kto sa stará o dieťa ako náhradný rodič. Finančné príspevky poskytuje štát a vyplácajú sa ako sociálna dávka.

Jednorazový príspevok
Nárok naň má dieťa, ktoré je zverené do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu. Priznaný bude aj dieťaťu, ktoré je ku dňu zverenia v ústavnej starostlivosti alebo v ochrannej výchove. Jednorazový príspevok je určený na podporu zabezpečenia základného vybavenia dieťaťa. O jeho vyplácanie môžete písomne požiadať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska. Dostávať ho budete vždy mesiac pozadu.

Opakovaný príspevok
Je priznaný nezaopatrenému dieťaťu, ktoré je zverené do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu. Nárok naň má i plnoleté nezaopatrené dieťa, ktoré bolo do dosiahnutia 18 rokov zverené do náhradnej starostlivosti a žije v domácnosti s fyzickou osobou. Suma bude vyplatená len pod podmienkou, že dieťa nemá príjem, alebo jeho príjem je nižší ako suma opakovaného príspevku. Dostane ho na základe písomnej žiadosti podanej na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Suma príspevku sa vypláca za celý kalendárny mesiac, aj keď podmienky nároku na ňu boli splnené len za jeho časť.

AKO SA ZVÝŠILI PRÍSPEVKY?

Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti
Stará suma 8 840 Sk
Nová suma 9 290 Sk
Opakovaný príspevok dieťaťu
Stará suma 3 320 Sk
Nová suma 3 490 Sk
Opakovaný príspevok náhradnému rodičovi
Stará suma 4 230 Sk
Nová suma 4 440 Sk
Starostlivosť o 3 alebo viac detí
Stará suma 3 000 Sk
Nová suma 3 150 Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu