Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neziskovky u ministra financií neuspeli

Minister financií Ján Počiatek
Minister financií Ján Počiatek

BRATISLAVA - Ministerstvo financií nezmení svoj návrh na úpravu systému darovania dvoch percent z daní neziskovým organizáciám a najbližšiu stredu ho predloží do vlády.

Ak zmeny v tejto podobe prejdú aj v parlamente, zvýšia sa príjmy budúcoročného štátneho rozpočtu zhruba o miliardu korún. Po rokovaní ministra financií so zástupcami mimovládnych organizácií to dnes novinárom povedal jeho poradca Richard Sulík. "Aj z časových dôvodov dôkladná dohoda nebude," poznamenal Sulík. Ministerstvo je ochotné ešte diskutovať o minimálnej sume, ktorú môžu poukázať neziskovkám fyzické osoby, dodal.

Mimovládne organizácie zrejme prídu zhruba o 700 miliónov korún, ktoré by im mohli poukázať z daní firmy. Návrh zrušiť im možnosť nezdaňovať príjmy vo výške 300.000 Sk ich ochudobní o ďalších asi 220 miliónov korún. Predložili sme ministerstvu návrhy na zlepšenie kontroly mechanizmu v prípade firiem, povedal advokát a zástupca neziskoviek Peter Haňdiak. Podniky by napríklad museli zverejňovať príjemcov, ktorým z daní prispeli. "Máme ochotu tie pravidlá, pokiaľ budú efektívne, uviesť do života," reagoval Sulík.

Podľa aktuálneho návrhu ministerstva by sa minimálna darovaná suma od fyzických osôb mala zvýšiť z terajších 20 na 250 korún. "Tu sme ochotní diskutovať a čakáme na nejaký protinávrh," povedal Sulík. Ak by sa dolná hranica príspevku zvýšila podľa predstáv ministerstva, o možnosť prispieť na činnosť neziskoviek z daní by prišlo asi 335.000 ľudí a tretí sektor by stratil ďalších 50 miliónov Sk. Podľa Sulíka tvorí poukázaná suma pod 250 korún iba necelých päť percent výnosu od fyzických osôb.

Systém adresného darovania dvoch percent z daní neziskovým organizáciám funguje už päť rokov. Vlani z neho tretí sektor získal prvýkrát viac ako miliardu korún. Pred piatimi rokmi to bolo asi desaťnásobne menej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu