Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fair-play odhaľuje, kto zarába na verejnom obstarávaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Každý človek sa môže na webe presvedčiť, kto stojí za firmami, ktorým sa darí zarábať na verejnom obstarávaní. Aliancia Fair-play v pondelok spustila a predstavila projekt ZnasichDani.sk, ktorý má po niekoľkých kliknutiach ukázať, ktorí ľudia stoja za firmami vyhrávajúcimi verejné obstarávania.

„Stačí zadať meno podnikateľa, ktoré stránka automaticky spojí so súvisiacimi firmami a k nim zobrazí, koľko zarobili na obstarávaniach,“ povedala programová riaditeľa aliancie Zuzana Wienk.
  
Podľa Wienk portál prelomovo uľahčí ľuďom zistiť, ktorým známym osobám sa darí získať verejné peniaze. „Dúfam, že to investigatívychtivým novinárom ušetrí čas a politici sa trošku zľaknú verejnej mienky. Za každou firmou sú konkrétni ľudia a ich podnikateľská kultúra. Často sa špekuluje o ich nadštandardných vzťahoch s politikmi, ZnasichDani.sk mení špekulácie a rozprávky na tvrdé fakty,“ tvrdí.
  
Na webe je možné po zadaní konkrétneho mena vidieť, ako sa darilo firmám, v ktorých je jeho nositeľ nejakým spôsobom zaangažovaný. Údaje o verejných obstarávaniach sú dostupné za roky 2005-2011. Informácie webová stránka získava z portálov Obchodného registra SR, elektronického Obchodného vestníka a časť prúdi z ďalšieho projektu aliancie datanest.sk, ktorý mapuje finančné toky z verejného do súkromného sektora. Okrem tejto funkcie umožňuje nová stránka sledovať úspešnosť osôb počas jednotlivých rokov, mapovať, ktorým ich firmám sa pri obchodnom obstarávaní darilo najviac, či zobraziť mapu prepojenia osôb na ďalšie osoby a firmy. Na časovej osi je tak možné sledovať, ako sa premieňali vzťahy jednotlivých firiem a osôb.
  
Wienk považuje spustenie stránky za ďalší veľký krok, ktorý pomôže novinárom, a vôbec všetkým, ktorých verejné obstarávania zaujímajú, komfortnejšie získať konkrétne informácie. „Pred desiatimi rokmi bolo zisťovanie firiem, v ktorých podnikatelia pôsobia, samostatnou investigatívou,“ popísala posun, ktorý sa udial za posledné roky. Funkčnosť stránky Wienk ilustrovala na príklade podnikateľa Juraja Širokého, ktorého firmám sa od roku 2005 podarilo získať zákazky za takmer 170 miliónov eur bez DPH. Služba ukázala, že najúspešnejšie boli jeho firmy v Národnej rade SR, v M.H. invest (spoločnosť ministerstva hospodárstva), a vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu