Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Z eurofondov určených pre vedu možno na diaľnice neostane

Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hoci predseda Európskej komisie José Manuel Barroso nevylúčil v rozhovore s premiérkou Ivetou Radičovou možnosť realokovať nevyčerpané eurofondy pre potreby výstavby diaľnic z peňazí určených pre vedu a výskum, možno nakoniec nebude čo.

Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) totiž pre TASR pripustil, že sa možno celý balík určený pre vedu a výskum využije na pôvodné účely.

"Riziko, že nevyčerpáme všetko je nenulové, ale nepovažujem ho za veľké. My zaberieme tak, aby sme minuli peniaze v rámci vedy a vzdelávania na rozumné projekty," povedal Jurzyca. Možnosť, že nebude dostatok kvalitných projektov a časť financií bude možné preniesť na diaľnice, minister školstva nevylučuje, ale rezort sa na túto alternatívu zatiaľ orientovať nebude. "Kým nie je rozhodnuté inak, ideme do práce naplno," zdôraznil minister. Eurofondy v operačnom programe veda a výskum boli podľa neho k 1. marcu čerpané na 12 percent a čerpanie zaznamenalo rastúci trend.

"Hovoríme o približne 60 percentách zazmluvnenosti a zakontrahovania projektov. Tých 40 percent budú ešte možní prijímatelia oslovení vo výzvach. Myslím, že slovenská veda a výskum má absorpčnú schopnosť využiť tieto prostriedky," reagoval predseda školského výboru parlamentu Dušan Čaplovič (Smer-SD). "Ide o to, aby boli dobre nastavené výzvy v oblasti vedy a výskumu na Slovensku. Aby nepokrývali všetko a tým pádom nič," dodal.

Čaplovič je zástancom myšlienky podporenia niekoľkých veľkých projektov, ktoré by umožnili výraznejšie pomôcť vede a výskumu vo vybraných oblastiach. "Boli by možno tri - štyri, ktoré sú nosné a na ktoré máme kapacity, v ktorých sme úspešní aj v zahraničí," povedal s tým, že okrem personálnych a vzdelanostných kapacít záleží aj na priestorových a ďalších možnostiach žiadateľov.

Predsedníčka vlády 14. marca uviedla, že možnosť realokácie zdrojov z iných operačných programov na výstavbu diaľnic by mohla byť aktuálna až po využití prostriedkov určených pre dopravu. "Dostali sme silnú domácu úlohu predstaviť projekty, ktoré nebudú opakovať projekty PPP a predražené výstavby. Predložiť projekty na financovanie. V prípade, že nebudú dostatočné zdroje z eurofondov, čo už dnes vieme, že nebudú, EK nevylučuje ich realokáciu z ostatných operačných programov," povedala s tým, že takéto riešenie nie je v Európskej únii obvyklé, ale umožní Slovensku efektívnejšie využiť peniaze z EÚ.

Možnosť realokácie zdrojov podľa nej neznamená oslabenie financovania iných typov projektov, ako sú diaľnice. Podľa Radičovej sa uvažuje o tom, že by sa na účel výstavby diaľnic presunuli tie peniaze z iných programov, ktoré by sa na pôvodné ciele už nestihli vyčerpať, alebo ktoré sa ušetrili podpísaním výhodnejších zmlúv než boli pôvodne navrhované.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu