Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Anonymné vklady môžete vyberať už len do konca roka

Ak na vašej knižke chýba meno, adresa alebo r. číslo ide o anonymnú vkladnú knižku.
Ak na vašej knižke chýba meno, adresa alebo r. číslo ide o anonymnú vkladnú knižku.

Už len do konca tohto roka máte šancu zájsť do banky so svojou anonymnou vkladnou knižkou, vybrať si z nej peniaze a neprísť tak o ne. Slovenské banky však upozorňujú na fakt, že mnohí klienti ani nevedia, že podobnú knižku vlastnia. Podľa čoho ju rozpoznať? Čo sa stane s vašimi peniazmi, ak si ich do 31. decembra 2006 nevyberiete?

Miliardy korún evidujú niektoré slovenské bankové inštitúcie na zrušených anonymných vkladoch. Ide o vklady, pri ktorých banky nepoznajú doručiteľa - teda toho, komu tieto peniaze v skutočnosti patria. Už v roku 2003 bol tento typ vkladov zrušený novelou Občianskeho zákonníka a v roku 2004 sa prestali v bankách úročiť. Reálna možnosť, dokedy si ich majitelia môžu vybrať, je koniec roka 2006. Problémom však je, že keďže banka nevie, kto je ich majiteľom, nemôže ho priamo vyzvať, aby si peniaze vybral.

Prečo ich zrušili?
Dôvodom pre zrušenie anonymných vkladov na vkladných knižkách na doručiteľa bolo priblíženie sa legislatíve Európskej únie. Jej právne normy totiž ukladanie peňazí na vkladnú knižku na doručiteľa neuznávajú, pretože so sebou prinášajú isté riziko možného zneužitia. Anonymnou vkladnou knižkou by totiž mohol disponovať každý, kto by ju v banke predložil a uviedol správne heslo.

Čo ak peniaze klienti nevyberú?
Banky odporúčajú, aby si každý overil, či anonymnú vkladnú knižku náhodou nevlastní. Ak si však aj tak nebudete istí, zamierte rovno do príslušnej banky, kde vám poradia. Nezabudnite, nevybraté peniaze po stanovenom termíne prevedú na účet, ktorý určí ministerstvo financií. O peniaze potom budete musieť žiadať tam.„Nárok na peniaze klienti nestrácajú ani ak vkladnú knižku vlastnia, ale zabudli heslo,“ hovorí Miriam Fuňová zo Slovenskej sporiteľne. V takomto prípade stačí, ak predložíte doklad totožnosti a čestné vyhlásenie, ktorým sa zaväzujete, že ste si vedomí trestnoprávnych dôsledkov uvedenia nepravdivých informácií.

Anonymnú knižku máte, ak:
- v nej chýba uvedený text „na meno“ a súčasne meno, priezvisko a adresa
- v nej síce je uvedené meno osoby, ale nie je uvedené jej rodné číslo, prípadne dátum narodenia

Výber vkladov:
- nie je spojený so žiadnymi poplatkami
- môžete ho uskutočniť aj keď ste knižku stratili, potrebné však je, aby ste ju vedeli presne identifikovať (napr. uviesť heslo, číslo, názov, zostatok vkladu a iné )
- ak ste dedičom a stratili ste anonymnú vkladnú knižku, banka vám zostatok vkladu vyplatí na základe právoplatného rozhodnutia súdu o dedičstve

Koľko nevybratých peňazí ešte zostáva v niektorých bankách?
Banka Počet knižiek Výška vkladov
VÚB 72 000 130 mil. Sk
Tatra banka5 000 15,8 mil. Sk
Slovenská sporiteľňa 681 000 1,34 mld. Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu