Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Deficit rozpočtu medziročne klesol o vyše polovicu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Schodok hospodárenia štátu je po dvoch mesiacoch tohto roku o vyše polovicu nižší, ako bol v rovnakom období pred rokom.

Podľa údajov zverejnených rezortom financií totiž deficit štátneho rozpočtu ku koncu februára dosiahol 344,1 mil. eur a bol o 55,9 % nižší ako ku koncu februára 2010. Napomohol k tomu 20,3-percentný medziročný nárast celkových príjmov na 1,758 mld. eur, ale aj medziročný pokles celkových výdavkov o 6,2 % na 2,102 mld. eur.

Ministerstvo financií medziročne lepší vývoj pripisuje okrem nárastu príjmov po zvýšení sadzby dane z pridanej hodnoty a spotrebných daní z tabaku aj znižovaniu výdavkov napriek rastúcemu transferu do Sociálnej poisťovne. "Klesli výdavky na štátny dlh, no na druhej strane rástol transfer do Sociálnej poisťovne, kde už financovanie druhého piliera nezabezpečujú úspory z privatizácie, ale čisto štátny rozpočet," uviedol hovorca ministerstva financií Martin Jaroš. Výdavky očistené o tieto povinné platby podľa neho medziročne klesli o vyše 11 %.

Analytici vnímajú dvojmesačný vývoj ako príjemné prekvapenie, tešiť sa je však predčasné. Potvrdiť sa musí aj v ďalších mesiacoch. "Februárový výsledok rozpočtu bol skôr pozitívnym prekvapením, takže doterajší vývoj je zatiaľ v súlade s plánovanou konsolidáciou," uviedol analytik ING Bank Eduard Hagara. V najbližších mesiacoch by sa pritom podľa analytika VÚB banky Andreja Aradyho mohli prejaviť aj ďalšie účinky ozdravného balíka, ako napríklad nižšie mzdové výdavky vo verejnej správe. "Dôležitým bude, pri súčasnom vývoji príjmov, udržať pod kontrolou výdavky zo štátneho rozpočtu,“ dodal.

Medziročný rast príjmov štátneho rozpočtu bol podporený najmä rastom daňových príjmov, ale aj výrazným rastom príjmov z rozpočtu Európskej únie. Daňové príjmy štátnej správy za prvé dva mesiace tohto roku dosiahli 1,242 mld. eur, čo znamenalo medziročný nárast o 9,8 %. V rámci nich výber dane z pridanej hodnoty medziročne stúpol o 11,5 % na 707,8 mil. eur, spotrebných daní o 8,4 % na takmer 339 mil. eur a dane z príjmov právnických osôb o 3 % na 192,8 mil. eur. Pri zrážkovej dani rezort financií ku koncu februára evidoval medziročný pokles o 12,7 % na 36,3 mil. eur a pri dani z príjmov fyzických osôb, ktorú takmer celú odvádza do rozpočtov samospráv, evidovalo ministerstvo záporných 41,3 mil. eur.

Nedaňové príjmy naopak poklesli o 10,9 %, keď po dvoch mesiacoch dosiahli 79,9 mil. eur. Výrazný nárast však zaznamenali granty a transfery, do ktorých sa započítavajú aj spomínané príjmy z rozpočtu Európskej únie. Medziročne granty a transfery stúpli o 81,6 % na 436,2 mil. eur. Príjmy z európskeho rozpočtu z toho tvorili až 433,8 mil. eur a ich medziročný rast bol ešte výraznejší na úrovni 82,6 %.

Na strane výdavkov po prvých dvoch mesiacoch tohto roka eviduje štát poklesy tak pri bežných, ako aj kapitálových výdavkoch. Bežné výdavky ku koncu februára medziročne klesli o 6 % na 1,983 mld. eur a kapitálové výdavky boli medziročne nižšie o 10,5 %, keď dosiahli 119,5 mil. eur.

Štát by mal v tomto roku podľa schváleného zákona o štátnom rozpočte hospodáriť s príjmami 13,148 mld. eur a výdavkami vo výške 16,958 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu je tak pre tento rok rozpočtovaný v objeme 3,81 mld. eur. Schodok verejných financií ako celku, ktorý okrem hospodárenia štátu zahŕňa aj hospodárenie ďalších verejných inštitúcií, sa rozpočtuje na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu