Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česi varujú Slovákov pred podvodníckou lesníckou spoločnosťou

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA – České firmy podnikajúce v lesníctve, ktoré sú podozrivé z opakovaného podvodného konania voči zamestnancom zo Slovenska, pokračujú v nábore ďalších pracovníkov.

Na túto skutočnosť upozornil Marek Čaněk z Iniciatívy za práva pracovných migrantov a migrantiek (IPPMM).

Firmy Affumicata a Wood Servis Praha lákali v rokoch 2009 a 2010 platmi od 400 do 700 eur robotníkov predovšetkým zo Slovenska a Rumunska. Ich úlohou bolo vysadzovanie stromčekov a iné práce v lese. Sľúbené odmeny však robotníkom nevyplatili vôbec alebo preplácali čiastočne.

Podľa informácií IPPMM tieto firmy získali zákazky na práce v lesníctve aj v tomto roku. V súvislosti s tým existujú obavy, že spoločnosti budú v nekalých praktikách pokračovať pod iným menom.

Spomenuté firmy údajne dlhujú platy niekoľkým stovkám pracovníkov nielen zo Slovenska, ale aj z Vietnamu a Rumunska. Niektorým lesným robotníkom bola vyplatená len malá záloha, ktorá nepokryla ani výdavky na stravu. "Pracovníci zastavovali prácu, aby sa domohli vyplatenia dlžných peňazí. Stretávali sa s vyhrážaním v prípade, keby čokoľvek oznámili na polícii alebo médiám," uviedol v tlačovej správe Čaněk. Podľa Petry Kutálkovej z organizácie La Strada možno podobné správanie označiť za pracovné vykorisťovanie a v niektorých prípadoch dokonca aj ako obchodovanie s ľuďmi.

IPPMM plánuje v Prahe na koniec marca niekoľko verejných akcií na podporu pracovníkov uvedených firiem, ktorí nedostali zaplatené za svoju prácu v lese. Akcia s názvom Týždeň za stromčekárov vyvrcholí pochodom od Ministerstva poľnohospodárstva k Ministerstvu vnútra ČR v nedeľu 27. marca o 15. hodine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu