Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Maďarsko chce opäť predať leteckú spoločnosť Malév

BUDAPEŠŤ - Maďarsko chce opäť predať štátnu leteckú spoločnosť Malév. Ako uviedla vládna privatizačná agentúra APV, s privatizáciou firmy by chcela začať už v prvej polovici augusta, pričom transakcia by mohla byť uzavretá do konca tohto roka.

"APV bude hľadať strategického investora, ktorý investuje do spoločností Malév hotovosť, prevezme jej dlh, a zároveň zachová jej pozíciu národného leteckého prepravcu," uviedol hovorca agentúry Peter Oravecz.

Pôjde už o šiesty pokus sprivatizovať Malév od pádu komunistického režimu v roku 1990. Naposledy neuspela agentúra APV pri snahe o predaj spoločnosti minulý rok v auguste, keď tender zrušila pre nízke ponuky. Do tendra sa vtedy prihlásila len ruská spoločnosť KrasAir a jedno maďarské konzorcium. "Podmienky budú podobné ako minulý rok, pretože stále ideme podľa vládnej vyhlášky z roku 2004," uviedol Oravecz.

Upozornil však, že okolnosti sa zmenili, keďže Maďarsko odvtedy predalo budapeštianske letisko britskej spoločnosti BAA, pričom samotná spoločnosť Malév dostala pozvánku pripojiť sa k prestížnej svetovej aliancii leteckých spoločností oneworld, a prešla reštrukturalizáciou. "Tieto zmeny zvýšili hodnotu spoločnosti," dodal Oravecz. Minulý rok skončila firma Malév so stratou 1,3 mld. HUF, čo znamenalo výrazné zlepšenie v porovnaní s rokom 2004, kedy strata predstavovala až 4,9 mld. HUF. V tomto roku Malév dokonca očakáva zisk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu