Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Íri sú pobúrení podmienkami finančnej pomoci

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

DUBLIN - Drvivá väčšina Írov si myslí, že nová vláda by mala znovu otvoriť rokovania s Európskou úniou o podmienkach čerpania finančnej pomoc z novovytvoreného európskeho fondu stability.

V nedeľu zverejnené výsledky prieskumu odhalili, že až 82 percent opýtaných považuje podmienky úveru za poburujúce a Dublin by s tým mal niečo urobiť. Opačný názor vyjadrilo iba 11 percent opýtaných. Pomoc zo strany Bruselu je v Írsku horúcou témou predvolených diskusii a potenciálne nové vládne strany avizujú, že s Európskou komisiou chcú na túto tému opätovne rokovať. Írom sa predovšetkým nepozdáva výška úrokovej sadzby, ktorú im EK vymerala.

Írska vláda koncom novembra požiadala Európsku úniu o aktiváciu pomoci z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) v snahe o podporu svojho kolabujúceho bankového sektora a zabezpečenia lacných zdrojov na jeho financovanie. Podmienkou pre získanie pomoci bolo schválenie úsporného štátneho rozpočtu, ku čomu došlo v sobotu. Brusel tak pomôže Dublinu sumou v celkovej výške 67,5 miliardy eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu