Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Teplo pre domácnosti bude pravdepodobne znova drahšie

BRATISLAVA - Cena tepla pre domácnosti pravdepodobne znova vzrastie na začiatku novej vykurovacej sezóny. Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) výrobcovia tepla totiž budú nútení požiadať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) o zvýšenie ceny tepla kvôli vývoju cien zemného plynu v kategórii veľkoodberateľ.

V nákladoch na výrobu tepla a teplej vody predstavuje náklad na nákup plynu 65 až 70 %. "Zatiaľ je ťažko odhadnúť, o koľko by mohla cena tepla v prípade potreby stúpnuť. V súčasnosti je však vývoj podobný ako v minulom roku," povedal pre agentúru SITA predseda predstavenstva SZVT Miroslav Obšívaný. Na začiatku minuloročnej vykurovacej sezóny schválil ÚRSO na žiadosť výrobcov tepla zvýšenie cien v priemere o 10 až 13 %.

"Aj napriek vyhláseniam Slovenského plynárenského priemyslu, že neuvažuje o zvyšovaní cien zemného plynu, veľkým výrobcom tepla cena plynu neustále vzrastá," tvrdí SZVT. Podľa zväzu Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) stále zvýhodňuje maloodberateľov, ktorým sa cena plynu od začiatku roka nemenila. "SPP využíva svoje dominantné postavenie na trhu s plynom, keď pre oprávnených odberateľov v rôznych kategóriách nepoužíva rovnaký spôsob stanovovania cien," uviedol Obšívaný. Podľa neho tak plynári vytvárajú podmienky na likvidáciu centrálneho zásobovania teplom (CZT), keďže v súčasnosti je výhodnejšie sa od CZT odpojiť a prejsť do kategórie maloodberateľ. "Tento trend je však len dočasný. SPP bude musieť upraviť ceny plynu podľa európskych štandardov," doplnil Obšívaný. Ako dodal, v porovnaní s krajinami západnej Európy je cena plynu pre veľkoodberateľov na Slovensku o 25 až 30 % vyššia, maloodberateľské ceny sú oproti európskemu priemeru o 35 až 50 % nižšie.

Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa SPP Dana Kršáková, veľkoodberatelia majú aktuálne ceny plynu pružné každý mesiac a ich zmena závisí od vývoja ceny ropných produktov a menového kurzu. Pre maloodber a domácnosti sa ceny aktualizujú za dlhšie časové obdobie, spravidla ročne. "SPP razí cenovú politiku - čím vyšší odber, tým nižšia jednotková cena. Pozorne sledujeme vývoj parametrov vplývajúcich na cenu plynu a nevytvoríme priestor na to, aby ceny pre kategórie odberateľov s menším odberom boli nižšie ako ceny pre väčších odberateľov," uviedla Kršáková. Podľa SPP sú na Slovensku priemerné rozdiely v cenách medzi maloodberom a veľkoodberom na približnej úrovni s krajinami Visegrádskej štvorky. "Ak ďalší vývoj určujúcich vstupov vplývajúcich na cenu zemného plynu bude negatívny, nevyhnú sa cenovým úpravám ani maloodberatelia," uzavrela Kršáková.

Slovenský zväz výrobcov tepla vznikol v roku 1998. Zväz v súčasnosti združuje 76 výrobcov tepla z celého Slovenska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu