Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Podľa Gazpromu bude Európa platiť za plyn viac

ST. PETERSBURG - Ruský plynárenský monopol Gazprom varoval Európu, že by mala byť pripravená platiť vyššie ceny za ruský plyn, keďže konkurencia na trhu s energetickými zdrojmi na celom svete rastie. "Éra lacných energetických zdrojov sa skončila. Globálna konkurencia na trhu s energetickými zdrojmi sa zintenzívňuje. Gazprom využije túto situáciu na diverzifikáciu svojho exportu energonosičov," povedal generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. "Vedieme už rozhovory o dodávkach plynu na najrýchlejšie rastúci trh v Ázii - do Číny. Dodávky sa začnú v roku 2011," uviedol Miller.

Gazprom šokoval Európu krátkodobým znížením dodávok v januári počas cenového sporu s Ukrajinou. Varoval, že tento rok by mohol diverzifikovať svoj export energie, no neskôr poprel, že mal na mysli zníženie dodávok na svoj kľúčový európsky trh. Tohtoročný výpadok dodávok plynu donútil mnohých európskych vedúcich predstaviteľov, aby začali spochybňovať prílišnú závislosť starého kontinentu na jednom hlavnom dodávateľovi. Gazprom sa vyjadril, že jeho konečným cieľom je získať prístup ku koncovým užívateľom, ktorí zaplatia viac ako 400-500 USD za 1 000 kubických metrov plynu, kým veľkoobchodné exportné ceny plynu Gazpromu nepresiahnu 250 USD.

Podľa Gazpromu bude jeho diverzifikácia zahŕňať nielen dodávky do Číny, no taktiež dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) do USA a možno aj ďalších krajín Ázie. Najväčší producent plynu na svete, ktorý dodáva štvrtinu plynu spotrebovaného v Európe tiež vyhlásil, že Európa sa bude musieť dlhodobo spoliehať na export plynu prostredníctvom plynovodov, keďže jej rastúci dopyt po LNG je spojený so značnými rizikami.

(1 USD = 30,314 SKK)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu