Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

ŠFRB vyhlásil do konca júla generálny pardon

BRATISLAVA - Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) vyhlásil do konca júla 2006 generálny pardon na tri typy porušenia zmluvy. Ide o neuhradené splátky úverov, opomenutie zriadenia záložného práva, ktoré malo byť v zmluvne dohodnutej lehote zriadené a na zriadenie záložného práva pre prípad zániku poistného z akéhokoľvek dôvodu, ktorým sa ručilo za poskytnutý úver.

"Generálny pardon sa viaže len na body, ktoré nemajú nič spoločné s príjmom štátneho rozpočtu," vysvetlil pre agentúru SITA riaditeľ fondu Zoltán Kása. Generálny pardon pritom ŠFRB vyhlásil pri príležitosti 10. výročia svojho vzniku.

Vysporiadaním svojich záväzkov voči ŠFRB nebude fond voči týmto klientom uplatňovať žiadne sankcie, aj keď zmluva túto možnosť pripúšťa. "Cieľom tohto kroku je snaha ŠFRB získať potrebné údaje, keďže mnoho ľudí si neplní svoje povinnosti vyplývajúce zo zmluvy," povedal Kása s tým, že po vyhlásení generálneho pardonu koncom apríla sa im už aj mnoho z nich ozvalo. Generálny pardon však neplatí na tie prípady, ktoré sa už riešia súdnou cestou, exekučne alebo dobrovoľnými dražbami a boli podané do konca apríla 2006. Generálny pardon pri neuhradených splátkach úverov sa podľa riaditeľa fondu nevzťahuje na odpustenie splátok, ale len na odpustenie sankcií.

Počas svojej desaťročnej existencie poskytol podporu v celkovom objeme takmer 30 mld. Sk pre 35 536 fyzických osôb a 1 014 právnických osôb. V rokoch 1996 až 2005 sa tak ŠFRB spolupodieľal na financovaní výstavby približne 45 % bytov dokončených na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu