Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Turizmus: Slovakia Ski region proti výstavbe v Slovenskom raji

BRATISLAVA - Združenie Slovakia Ski region odmieta výstavbu strediska v Slovenskom raji. Avizovaná investícia spoločnosti Dorchester Group of Companies v Slovenskom raji je podľa členov združenia neprijateľná. "Budovanie nových lyžiarskych stredísk na zelenej lúke v chránených oblastiach určite nie je smer, ktorým by sa mal rozvoj cestovného ruchu na Slovensku uberať," povedal Roman Weck, výkonný riaditeľ združenia Ski region Slovakia, ktoré v súčasnosti združuje zatiaľ štyroch najväčších prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk na Slovensku.

Projekt, ktorý avizovali zástupcovia spoločnosti Dorchester Group of Companies, počíta podľa Wecka s vybudovaním obrovského strediska medzi Novoveskou hutou a Muráňom. Na vyše 500 hektároch tu má byť vyše 50 km zjazdoviek, aquapark, hotely, kiná či reštaurácie. Mesto Spišská Nová Ves už podľa medializovaných informácií podpísalo zmluvu s britskou developerskou spoločnosťou Dorchester Group. Investícia britskej spoločnosti v objeme 170 mil. eur by mala podľa vyjadrení zástupcov Dorchester Group vytvoriť 5 000 pracovných miest. Na výstavbu rekreačnej dediny má mesto predať 50 hektárov svojich pozemkov a ďalších 500 hektárov má podľa zmluvy dať Britom do dlhodobého prenájmu.

"Sme zásadne proti takémuto koristníckemu prístupu k prírode. V chránených oblastiach považujeme za prípustné len rekonštrukcie a skvalitňovanie už existujúcich tradičných stredísk. Aj ich prípadnému rozširovaniu musí v chránených oblastiach predchádzať dôkladná diskusia s organizáciami zodpovednými za ochranu prírody a citlivé definovanie podmienok, za ktorých je takéto rozšírenie možné," vysvetlil Weck. Odmietaním takéhoto strediska nejde podľa neho o konkurenčný boj. "Slovakia Ski Region predsa združuje najväčších konkurentov, ktorým ide o spoločnú prezentáciu Slovenska, dosiahnutie spoločného úspechu a podporu rozvoja cestovného ruchu. Prevádzkovateľa strediska ako plánuje skupina Dorchester Group of Companies by sme radi privítali aj v našom združení, pokiaľ by svoje plány nasmerovala do inej lokality, ktorá nie je chránenou oblasťou," vysvetlil Weck.

Turistické strediská, ktoré sa združili ako Slovakia Ski region, plánujú v najbližších piatich rokoch investovať minimálne 1,5 mld. eur, čo predstavuje zhruba 55 až 56 mld. Sk. Vzniknúť by tak malo až 20 tis. nových pracovných miest. Ide pritom o priame aj o vyvolané investície.

Slovakia Ski region združuje štyroch najväčších prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk s cieľom skvalitniť administratívne podmienky pre rozvoj cestovného ruchu na Slovensku a tiež podporiť marketing Slovenska ako turistickej destinácie vo svete. Jasná Nízke Tatry, a.s. prevádzkuje strediská na severnej a južnej strane Chopku, vrátane štyroch ubytovacích zariadení. Prvá Tatranská prevádzkuje strediská Park Snow Donovaly a Park Snow Vysoké Tatry. Snow paradise Veľká Rača prevádzkuje stredisko v Oščadnici. Tatranské lanové dráhy, ktoré sú súčasťou skupiny J&T, prevádzkujú strediská Tatranská Lomnica a Hrebienok. J&T je okrem toho developerom niekoľkých hotelov vo Vysokých Tatrách, medzi nimi i prvého päťhviezdičkového hotela na Slovensku Grandhotel Kempinski High Tatras.

(1 EUR = 37,314 SKK) >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu