Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kedy dôchodkové poistenie platí štát

Nástup na rodičovskú dovolenku, ako aj jej ukončenie, je potrebné Sociálnej poisťovni oznámiť.
Nástup na rodičovskú dovolenku, ako aj jej ukončenie, je potrebné Sociálnej poisťovni oznámiť.

Určite si mnohé mamičky kladú otázku, ako je to s platením odvodov do Sociálnej poistovne počas čerpania rodičovskej dovolenky. Odvádza ich naďalej zamestnávateľ, prípadne živnostník, alebo sa toho ujme štát? Viete, ktoré podmienky treba splniť a do koľkých dní je nevyhnutné prerušenie povinného sociálneho poistenia oznámiť?

Pri zamestnancovi je rozdiel v tom, či si rodičovskú dovolenku čerpá, alebo len dostáva rodičovský príspevok a súčasne pracuje.

Kedy sa poistenie prerušuje
„Je nevyhnutné zdôrazniť, že zamestnancovi sa prerušuje povinné sociálne poistenie v súvislosti s čerpaním rodičovskej dovolenky a nie kvôli poskytovaniu príspevku. Takže ak poberá príspevok, je zároveň zárobkovo činný, a zamestnávateľ mu neposkytol rodičovskú dovolenku, poistenie platí i naďalej,“ objasnila Lýdia Výborná, vedúca oddelenia komunikácie s médiami Sociálnej poisťovne.

Ako je to s podnikateľom
Samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) neplatí povinné nemocenské ani dôchodkové poistenie, keď sa jej vypláca rodičovský príspevok, avšak zároveň nemôže vykonávať žiadnu zárobkovú činnosť. Nárok na príspevok treba dokladovať v pobočke Sociálnej poisťovne potvrdením úradu práce. To, že nepracuje, sa preukazuje čestným vyhlásením živnostníka.

Aké tlačivo treba predložiť
Zmenu povinného sociálneho poistenia (nemocenského, dôchodkového a v prípade zamestnanca aj poistenia v nezamestnanosti) - to znamená jej zánik aj vznik - treba Sociálnej poisťovni oznámiť do 8 dní. Takže zamestnávateľ aj SZČO predložia do tohto termínu príslušnej pobočke Registračný list, na ktorom oznámia dôvod prerušenia sociálneho poistenia. Tým je začiatok čerpania rodičovskej dovolenky.

Ktoré poistenie platí štát
Na to, aby sa stal človek na rodičovskej dovolenke poistencom štátu, treba splniť ešte jednu povinnosť. „Podmienkou je prihlásiť sa na dôchodkové poistenie do 30 dní od vzniku danej skutočnosti v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Toto ale neplatí pre zamestnanca, za ktorého to spraví jeho zamestnávateľ,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Vladimíra Pôbišová. Takže štát potom platí za takýchto rodičov dôchodkové poistenie, vrátane príspevku do 2. dôchodkového piliera. Nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti je však počas rodičovskej dovolenky prerušené - štát ho teda neodvádza.

Dobrovoľne poistené osoby
Sú ľudia, ktorí si sociálne poistenie platia sami. V ich prípade sa ani po nástupe na rodičovskú dovolenku jednotlivé druhy poistenia neprerušujú a mali by si ich platiť naďalej. Avšak táto povinnosť zaniká, ak sa z dobrovoľného poistenia odhlásia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu