Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V tomto roku by Chorvátsko mohlo navštíviť 200 tis. Slovákov

BRATISLAVA - V tomto roku by Chorvátsko mohlo navštíviť zhruba 200 tis. Slovákov, ktorí by v krajine mali stráviť zhruba 1,28 mil. prenocovaní. Ako ďalej na tlačovej besede Chorvátskeho turistického združenia informoval jeho zástupca riaditeľa Milo Sršen, vlani Chorvátsko evidovalo 184 891 Slovákov, ktorí v krajine strávili v priemer 6,4 dňa.

Počet Slovákov cestujúcich do Chorvátska sa tak vlani medziročne zvýšil o 4,9 %. Celkový počet prenocovaní Slovákov sa pritom medziročne zvýšil o 7,5 % na vlaňajších 1 183 499 prenocovaní. Strategickým cieľom Chorvátska je podľa Sršena obnova a ochrana chorvátskeho turistického potenciálu, stabilizácia pozície Chorvátska na medzinárodnom turistickom trhu či stanovenie novej identity krajiny.

V tomto roku pritom Chorvátsko očakáva 10,195 mil. turistov, z toho 8,636 mil. zahraničných návštevníkov. V minulej sezóne pritom evidovalo 8,467 mil. návštevníkov zo zahraničia. Celkový počet prenocovaní by mal v tomto roku predstavovať 52,449 mil., z toho 46,906 mil. by mali tvoriť zahraniční návštevníci. "Do roku 2010 by sme chceli pritiahnuť 11 mil. zahraničných turistov, ktorí by mohli v krajine stráviť 66 mil. nocľahov," konštatoval Sršen. V roku 2010 by Chorvátsko mohlo získať do štátneho rozpočtu z turizmu 10,6 mld. eur, vlani to bolo 5,89 mld. eur. Príjmy z turistických zájazdov by v tomto roku mali zaznamenať troj- až päťpercentný nárast.

Ako ďalej zdôraznila veľvyslankyňa Chorvátska na Slovensku Andrea Gustović-Ercegovac, turizmus je pre krajinu jedno z najdôležitejších odvetví. Podľa nej by Chorvátsko chcelo čoskoro vstúpiť do Európskej únie. Veľvyslankyňa vyzdvihla investície, ktoré Chorvátsko každoročne investuje do infraštruktúry v turizme. Do prípravy na tohtoročnú turistickú sezónu sa v Chorvátsku preinvestuje viac ako 800 mil. eur, zo spomínanej sumy preinvestujú hotelieri zhruba 500 mil. eur a zvyšok minú miestne správy a turistické združenia na úpravu destinácií a obohacovania ich ponuky.

Chorvátsko má 1 777 kilometrov pobrežia, keď sa k nim však pripočíta 1 185 ostrovov, dĺžka pobrežia dosahuje 5 835 kilometrov. Chorvátsko má 8 národných parkov a 10 chránených parkov prírody, šesť pamiatok je zaradených medzi dedičstvo UNESCO.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu