Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dane: Slobodné fórum chce znížiť rovnú daň na 15 %

Sídlo Slobodného fóra
Sídlo Slobodného fóra

BRATISLAVA - Strana Slobodné fórum (SF) chce v prípade účasti v budúcej vláde presadiť čím skoršie zníženie daní z príjmu na úroveň 15 %. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii člen strany Branislav Opaterný s tým, že by to bol jeden z prvých krokov, ktorými chce SF podporiť rozvoj malého a stredného podnikania.

"Viem si predstaviť, že s takouto úrovňou daní z príjmov by sme mohli fungovať už od prvého januára 2007," povedal Opaterný. Peniaze pri takto nastavenej dani z príjmov by pritom podľa neho v štátnom rozpočte nechýbali. "Údaje o výbere daní z príjmov ukazujú, že štát vyberá ročne o niekoľko miliárd korún viac, ako sa pri zavádzaní rovnej 19-percentnej dane predpokladalo. Myslím si teda, že pri dani na úrovni 15 % by sa vybralo toľko, ako sa pôvodne projektovalo pri sadzbe 19 %," konštatoval. Podľa člena SF Vladimíra Sirotku navyše peniaze, ktoré sa neodvedú na dani z príjmov ďalej pracujú a umožňujú ďalší rozvoj malých a stredných podnikov, pričom rovnako sa ich časť do rozpočtu vráti prostredníctvom iných daní.

Zámerom strany je aj zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na 15 %. Ďalšími krokmi, ktorými chce SF podporiť rozvoj malého a stredného podnikania je napríklad rozšírenie výdavkov znižujúcich základ dane, vytvorenie podporného fondu pre začínajúcich malých podnikateľov a systému dostupnej podpory malého a stredného podnikania a podobne. Dôležité bude podľa Opaterného zamerať sa aj na zjednodušenie legislatívy v maximálnej možnej miere, zvýšenie vymožiteľnosti práva a napredovanie v informatizácii verejnej správy.

Opaterný kritizoval návrhy strany Smer týkajúce sa daňového systému. Podľa neho sa Slobodné fórum nevie stotožniť ani s daňou z dividend, ktorú považuje ako zavádzanie dvojitého zdanenia za absolútne neprípustnú, ani s navrhovanou progresívnou daňou a vyšším zdaňovaním ľudí s príjmom nad 1 mil. Sk, ktorú považuje za "daň zo závisti", ani s ďalšími návrhmi Smeru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu